Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozdali Ig Nobelovky: Toto sú TOP bizarné vedecké objavy, myši v spodnej bielizni

Aj vedci sa vedia zabaviť Zobraziť galériu (2)
Aj vedci sa vedia zabaviť (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Už 23. ročník udeľovania takzvaných Ig Nobels, cien za bizarné vedecké bádanie, usporiadala vo štvrtok americká Harvardova univerzita. Medzi ocenenými je švédsky bádateľ, ktorý napísal trilógiu o chytaní lietajúceho hmyzu, alebo egyptský lekár za štúdiu o pohlavnom živote myší navlečených do spodnej bielizne

Výskumníci sú vo vytržení: Objavili hrobku bájneho tureckého sultána! Veria, že nájdu aj jeho srdce

Cenu si tento rok odniesli aj organizátori hry piškvorky, do ktorej sa zapojili okrem iných štyria držitelia skutočných Nobelových cien. Laureáti od poroty dostali peňažnú odmenu vo výške desiatich biliónov dolárov. Cena bola však vyplatená v prakticky bezcenných zimbabwianskych bankovkách.

Rozdali Ig Nobelovky: Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Švéd Fredrik Sjöberg svoju trilógiu venoval chytaniu dvojkrídlového hmyzu. Knihu písal pätnásť rokov. "Je to skutočne správna vec, keď napíšete knihu o niečom, čo naozaj poznáte," povedal novinárom Sjöberg, ktorý žije na ľudoprázdnom švédskom ostrove. Jeho dielo sa však v severskej krajine stalo hitom a prvý diel už bol preložený do angličtiny.

Egypťan Ahmad Šafík navliekol svoje hlodavce do spodnej bielizne zhotovenej z polyesteru, bavlny a vlny, aby zistil, ako rôzne tkanivo ovplyvňuje ich sexuálny apetít. Profesor káhirskej univerzity prišiel na to, že myši so spodkami z polyesteru a jeho zmesí s bavlnou sú menej aktívne, zrejme kvôli vyššiemu elektrickému náboju látky. Egypťan odporučil, aby jeho bádateľské výsledky boli uplatnené na ľuďoch.

Rozdali Ig Nobelovky: Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Annals of Improbable Research )

Zaujímavý objav ohlásil vedecký tím z nemeckej univerzity v Lübecku. Zistil, že ak má pokusná osoba vyrážku na jednom ramene, môže sa postaviť pred zrkadlo a uľaviť si od svrbenia škriabaním na druhom, zdravom ramene. Postihnuté rameno zostane bez ujmy a pacientovi je vraj lepšie.

Viac o téme: Ig Nobels
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu