Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Možno tým trpíte aj vy: Toto je osem nezvyčajných príčin bolesti v chrbte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Ničnerobenie na pohovke pred televízorom, fajčenie, depresie či bolesti v úplne iných častiach tela môžu vyvolávať bolesť chrbtice. O ôsmich nezvyklých príčinách bolestí v chrbte píše taliansky denník Corriere della Sera.

1. Ak celé hodiny preležíme na pohovke pred televízorom, je to to najhoršie pre dolnú časť chrbtice, pretože v tejto pozícii sú svaly povolené a nedokážu sa posilniť. "Ak vás už predtým bolelo v chrbte, potom také sedenie po dlhú dobu môže bolesť len predĺžiť či priamo zhoršiť," hovorí doktor Kaixuan Liu, zakladateľ a prezident organizácie Atlantic Spine Center v New Jersey. Radí zdvihnúť sa z pohovky každú polhodinu a urobiť niekoľko cvikov, aby sa svaly pretiahli. 

2. Štúdia publikovaná v časopise Human Brain Mapping ukázala, ako fajčenie zvyšuje riziko chronickej bolesti chrbta. "Nikotín obmedzuje zdravý prietok krvi v celom tele, a to platí aj pre stavce a medzistavcové platničky, ktorých stav sa môže zhoršovať, a tým vyvolávať zápal a bolesť," vysvetľuje Liu. 

3. Bolesti zjavne nesúvisiace s oblasťou chrbtice môžu byť v skutočnosti príčinou bolesti chrbtice, lebo vyvolávajú bolesť, ktorá môže pôsobiť dojmom, že zahŕňa chrbticu. Tieto reflexné bolesti sa môžu týkať tráviaceho ústrojenstva alebo ústnej dutiny rovnako ako poranenie svalu. V prípade tŕpnutia končatín alebo ich znecitlivenia, prípadne horúčky a svalovej slabosti, je vždy lepšie zájsť k lekárovi. 

Možno tým trpíte aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

4. Súvislosť medzi bolesťami chrbtice a depresiou preukazuje štúdia uverejnená v časopise Pain. U tých osôb, ktoré trpia depresiami a úzkosťami, je pravdepodobnosť toho, že budú mať bolesti chrbtice 1,6-krát vyššia ako je priemer. Je to tak preto, že stres vyvoláva obrovské svalové napätie v oblasti chrbtice. Nie náhodou ukázal výskum z roku 2009 dôležitosť meditácie ako prirodzeného prostriedku na zmiernenie bolestí svalového pôvodu. 

5. Ďalšou príčinou bolestí chrbtice je preháňanie fyzickej aktivity. Zdvíhanie príliš ťažkých bremien či opakované zohýnanie môže spôsobiť bolesť chrbta a svalové napätie. "Väčšinou normálna svalová bolesť z fyzickej námahy prejde do 24 hodín," hovorí ortopéd David Geier z Charlestonu. Ak bolesť pretrváva alebo v nasledujúcich dňoch ešte silnie, je potrebné navštíviť odborníka. 

Možno tým trpíte aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

6. Ako vysvetľuje urológ Brian Norouzi zo St. Joseph Hospital v Kalifornii, infekcie v močovom ústrojenstve môžu viesť k zápalu močového mechúra a bolesti v bruchu, ktoré vystreľujú až do chrbta. V prípade močových kamienkov dochádza k poruchám odtoku moču, čo zase vyvoláva bolesti v chrbte. 

7. Bolesti chrbtice môžu tiež súvisieť s rôznymi vážnymi chorobami, ako je osteoporóza či rakovina maternice, vaječníkov či dokonca pľúc. Preto musí byť prvým krokom diagnóza špecialistov ešte predtým, ako sa začne nejaká terapia. Nie je vždy možné identifikovať špecificikú príčinu bolestí chrbtice, ale vďaka moderný diagnostickým technikám, ako je napríklad magnetická rezonancia, môžeme pacientovi umožniť život bez utrpenia. 

Možno tým trpíte aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

8. Dlhodobá nerovnováha vyvolaná nosením ťažkej kabelky prehodenej cez rameno je najrozšírenejšou príčinou bolesti chrbtice u žien. Vyvolávať ju však môže aj príliš tesná spodná bielizeň. "To obmedzuje pohyblivosť chrbtice, čo spolu s tlakom z oblečenia ovplyvňuje normálne fungovanie stabilizačných svalov, takže chrbtica je náchylnejšia k bolesti i prípadnému poraneniu," uviedol ortopéd Jeremy Smith z Hoag Orthopedic Institute v Kalifornii. 

Viac o téme: BolesťChrbticaChrbát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu