Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Tragédia pri Bratislave, ktorá otriasla aj Slovenskom: V kamióne našli 71 mŕtvych tiel

Po otvorení kamióna sa naskytol strašidelný pohľad. Zobraziť galériu (8)
Po otvorení kamióna sa naskytol strašidelný pohľad. (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ/PRAHA - Utečenecká kríza neutícha a migranti z Afriky či Ázie stále unikajú pred vojnovými konfliktami a za lepším životom do Európy. Jej otrasným mementom je aj tragický prípad 71 migrantov, ktorých našli vlani 27. augusta mŕtvych v odstavenom chladiarenskom vozidle na diaľnici medzi Budapešťou a Viedňou.

Migranti to v ceste za lepším životom nemajú jednoduché: Pre nebezpečné trasy ich zomiera čoraz viac

V kamióne zahynulo na ceste z Maďarska do Rakúska 29 Iračanov, 21 Afgancov, 15 Sýrčanov a päť ľudí z Iránu, pri jednej obeti sa totožnosť zistiť nepodarilo. Celkom zomrelo 59 mužov, osem žien a štyri deti. Väčšina ľudí necestovala sama, ale prinajmenšom s jedným z príbuzných.

FOTO Tragédia pri Bratislave,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Automobil našli na diaľnici A4 pri rakúskej obci Parndorf, ktorá leží asi 50 kilometrov od Viedne a 25 kilometrov od Bratislavy. Telá boli v pokročilom rozklade. Ľudia sa v hermeticky uzavretom nákladnom priestore pravdepodobne udusili.

Vozidlo v minulosti patrilo slovenskému mäsokombinátu Hyza, ktorý je súčasťou spoločnosti Agrofert českého ministra financií Andreja Babiša. Hyza uviedla, že auto odpredala, zostala však na ňom reklamná potlač.

FOTO Tragédia pri Bratislave,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Väčšinu tiel previezli do vlasti, 15 obetí pochovali úrady v Rakúsku. Migranti nemali šancu prežiť, vzduch v dodávke im vystačil na zhruba pol až trištvrte hodiny. Pašeráci ich pritom viezli niekoľko hodín cez celé Maďarsko.

Trestné stíhanie piatich ľudí obvinených v súvislosti so smrťou 71 migrantov prevzalo na začiatku minulého novembra od Rakúska Maďarsko. Štyroch Bulharov a jedného Afganca zatkla polícia niekoľko dní po náleze tiel.

FOTO Tragédia pri Bratislave,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Rakúsky súd poslal tento rok v marci na päť rokov do väzenia bulharského pašeráka utečencov, ktorý bol súčasťou skupiny kompresných staníc zodpovedných za smrť 71 migrantov. Bulhar ale nebol odsúdený za prípad s mŕtvymi vysídlencami.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu