Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tomu by ste snáď ani neverili: Desať najpodivnejších vecí nájdených na dne oceánov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Planéte Zem dominujú oceány, ktoré pokrývajú 71 percent jej povrchu. Čo ale číha pod všetkou tou vodou? Odborníci odhadujú, že sme zatiaľ preskúmali menej ako päť percent nášho sveta, čo znamená, že nám zostáva 95 percent nezmapovaného priestoru hlbokých modrých morí. Aké bohatstvo môže byť pochované pod morskými vlnami? Stratená Atlantída? Trosky majestátnych potopených lodí? Prinajmenšom by sme mohli čakať, že objavíme celý rad zmiznutých nákupných vozíkov.

Vedci nakrútili v hlbinách mora nezvyčajného tvora: VIDEO Čo to je, pýtajú sa!

Bez ohľadu na to, koľko záhad ešte čaká na svoje odhalenie, prieskumy morí už viedli k objavu niekoľkých nečakaných pokladov, napísal denník The Sun, ktorý pripravil prehľad najpodivnejších, najúžasnejších a dokonca aj nadprirodzených vecí nájdených na dne oceánov.

1. PRVÝ POČÍTAČ

Tento záhadný predmet objavili v minulom storočí potápači loviaci na morskom dne huby v troskách pradávnej lode pri gréckom pobreží. Takzvaný mechanizmus z Antikythéry bol údajne zostavený v druhom storočí nášho letopočtu a označenie "prvý počítač" si vyslúžil vďaka predpokladom, že bol využívaný na sledovanie pohybov planét.

Tomu by ste snáď
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

2. MOTORY APOLLA 11

V roku 2013 objavil nikto menší, než šéf Amazonu Jeff Bezos, dva raketové motory F-1 z vesmírnej lode Apollo 11. Tieto časti rakety, ktorá prvýkrát dopravila astronautov na Mesiac, ležali na dne oceánu od roku 1969.

3. "NOVÝ STONEHENGE" V BALTSKOM MORI

Potom, čo ho zazrela skupina švédskych potápačov, bol tento neidentifikovaný objekt objavený v roku 2012 na dne Baltského mora. Pôvod, funkciu alebo zmysel tejto kruhovej anomálie sa zatiaľ nepodarilo zistiť. A zatiaľ čo niektorí mu hovoria "nový Stonehenge", iní uvádzajú, že by mohlo ísť o predmet z inej planéty, pretože pripomína hviezdnu loď Millennium Falcon z filmovej ságy Star Wars.

Tomu by ste snáď
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ocean explorer)

4. KLEOPATRINO STRATENÉ MESTO ALEXANDRIA

Kleopatrino mesto Alexandria zostávalo skryté 1600 rokov a experti sa už takmer vzdávali nádeje, keď sa archeológom v roku 1988 konečne podarilo objaviť časti mesta. Aby chrámy a sfingy zostali zachované v pôvodných pozíciách, plánuje Egypt vybudovať prvé podmorské múzeum na svete.

5. ZÁHADNÝ KRUHOVÝ KAMEŇ

V roku 2003 vedci objavili kruhovú štruktúru vážiacu takmer 60-tisíc ton v Galilejskom mori. Táto čadičová štruktúra je dvakrát väčšia ako Stonehenge, a nepodobá sa ničomu inému, čo bolo kedy na Zemi objavené. Funkcia či doba, kedy tento objekt vznikol, nie sú známe, ale archeológovia zvažujú možnosť, že by mohlo ísť o dávne spoločné pohrebisko.

6. ZMIZNUTÉ DÁVNE MESTO HERAKLEITON (THONIS)

Ďalší z egyptských zázrakov, mesto Herakleion známe tiež ako Thonis, zmizlo pod hladinou Stredozemného mora pred 1200 rokmi. Zhruba 46 metrov pod hladinou objavili archeológovia v potopenom meste zlaté mince, päťmetrové sochy a zvyšky 64 lodí. Zaujímavé je, že ani po rokoch vykopávok a bádania sa zatiaľ vedcom nepodarilo zistiť, čo potopenie mesta spôsobilo.

Tomu by ste snáď
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

7. PREKLIATE SMARAGDY JAYA MISCOVICHA

Amatérsky potápač a lovec pokladov Jay Miscovich našiel životný nález, keď v Mexickom zálive pri pobreží Floridy v roku 2010 narazil na smaragdy v hodnote miliónov dolárov. Nemal však šancu využiť viac ako 70 kilogramov kameňov k odchodu do dôchodku a šťastný zvyšok života.

Ďalšie roky strávil právnymi ťahanicami s inými lovcami pokladov, ktorí tvrdili, že mali právo na všetky nálezy z vraku, odkiaľ Miscovich smaragdy údajne vylovil. Bez možnosti predať kamene, a s narastajúcimi dlhmi za súdny spor, spáchal Jay v roku 2013 samovraždu. Odkiaľ smaragdy pochádzali, nie je dodnes známe.

8. POTOPENÉ INDICKÉ MESTO

Potopené mesto v indickom Kambajskom zálive objavili v roku 2002. Jeho vek sa odhaduje na ohromujúcich 9500 rokov. Medzi objavy, ktoré tu vedcov ohromili najviac, patrili aj neporušené ľudské ostatky.

9. ŽIVOT EXISTUJÚCI NAPRIEK PODMIENKAM

V najhlbších hĺbkach oceánov v jednom z najnehostinnejších životných prostredí na svete, identifikovali vedci živé mikróby. Vek týchto neskutočných organizmov sa datuje do jurského obdobia, teda do doby, kedy sa po Zemi stále preháňali dinosaury. Tieto mikróby prežívajú 86 miliónov rokov, hoci majú sotva dostatok kyslíka a žiadnu sladkú vodu.

10. HLBOKOMORSKÉ PAVÚKY

Na pavúky môžete naraziť nielen v kútoch domácností, záhradných kôlňach, v lese alebo na lúke. Títo osemnohí tvorovia sa dokážu dokonca aj potápať pod vodu. Pavúk vodný dokáže naplniť podvodné siete kyslíkom, a vytvoriť si tak doslova vzduchový stan, kde môže tráviť dlhé hodiny.

Viac o téme: MoreOceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu