Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Neurologička vysvetlila rozdiely medzi mužmi a ženami: Najväčší nezmysel, akému ľudia veria

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BIRMINGHAM - Profesorka Gina Ripponová je presvedčená, že rozdiely medzi mužskými a ženskými mozgami sú nezmysel. Ak niekto tvrdí, že ženy sú z Venuše a muži z Marsu, sám je asi z inej planéty. Podľa odborníčky môžu za tieto názory obyčajné predsudky a výchova.

Britská neurologička Gina Rapponová z Aston University v Birminghame tvrdí, že údajné rozdiely medzi mužskými a ženskými mozgami sú utvárané spoločenskými normami. Najnovšie vedecké dôkazy totiž populárnu teóriu o rozdielnych mozgoch vyvracajú. Podľa Rapponovej sme všetci súčasťou jedného spektra, ale zároveň je každý z nás nadaný iným, individuálnym spôsobom, povedala Rapponová pre The Times.

Lekári prvýkrát prekročili magickú hranicu duchovna: Poliak ožil na prahu smrti

Nedá sa povedať, že by existovala kategória vyslovene mužského alebo vyslovene ženského správania, hoci pôvodné teórie tvrdili, že muži sú lepší v čítaní máp a ženy zvládajú vykonávať viac úloh naraz. Kniha amerického spisovateľa Johna Graya Muži sú z Marsu, ženy z Venuše, ktorá sa stala svetovým bestsellerom, dokonca obhajovala myšlienku, že domáce práce sú vhodnejšie pre ženy aj z hľadiska ich hormonálnej skladby.

Za všetko môže výchova

Pre výskumníkov sa rozdiely v mozgoch oboch pohlaví stali zaujímavým predmetom bádania. Zistili však, že rozdiely sú skutočne iba minimálne. „Ľudský mozog je veľmi plastický a tvaruje sa na základe skúseností,“ uviedla profesorka neurológie. Ak človek vyrastá vo svete, v ktorom sú ženy a muži nejakým spôsobom obmedzovaní, formuje sa na základe mantinelov. Nedávny výskum napríklad potvrdil, že ženy, ktoré tri mesiace hrávali počítačovú hru Tetris, mali v štruktúre mozgu výrazné zmeny. Takisto bolo dokázané, že ženy, ktoré pravidelne holdovali počítačovým hrám a trénovali svoju logiku, mali zväčšenú tú časť mozgu, ktorá je spojená s priestorovými schopnosťami.

Mozog sa podľa britskej vedkyne mení častejšie, ako si myslíme. Hypotézy Rapponovej sú tak v rozpore s poslednou vedeckou štúdiu z roku 2013, ktorá u mužov dokázala lepšie prepojenie medzi prednou a zadnou stranou mozgu, kým u žien bolo výraznejšie prepojenie medzi ľavou a pravou hemisférou. Ženy vedeli lepšie zvládať úlohy intuitívne i analytické súčasne, muži boli, naopak, lepší v motorických zručnostiach. Rapponová však namieta, že rozdiely neboli prirodzené, ale umelo vytvorené výchovou.

Neurologička vysvetlila rozdiely medzi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Mozog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu