Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na krok od skazy: Solárna búrka pred 50 rokmi takmer vyvolala tretiu svetovú vojnu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Nová štúdia odhalila, ako slnečná búrka takmer spôsobila tretiu svetovú vojnu tým, že dohnala USA na pokraj jadrového konfliktu. Podľa vedcov nefunkčná rádiolokačná a rádiokomunikačná technika v polárnych oblastiach viedla v roku 1967 k domnienke, že v tom má prsty znepriatelený Sovietsky zväz. Vojenské letectvo bolo v pohotovosti. Apokalypse zabránili včas poskytnuté informácie od meteorológov. Bombardéry s jadrovými zbraňami tak napokon nevzlietli.

Apokalyptický rukopis: Stredoveká MAPA PEKLA prorokovala dobytie Európy islamom a zánik kresťanstva

Bývalí dôstojníci amerického vojenského letectva podieľajúci sa na predpovedaní a analýze slnečných búrok popísali udalosť verejne prvýkrát v novej štúdii publikovanej vo vedeckom časopise o kozmickom počasí. Potenciálne vplyvy búrky na spoločnosť boli do značnej miery neznáme, kým neprišli títo jednotlivci, ktorí sa podelili o svoje príbehy, povedala profesorka Delores Knippová z univerzity v Colorade.

Na krok od skazy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA archív)

Vesmírna fyzička uviedla, že búrka je klasickým príkladom toho, aký nevyhnutný je pre národnú bezpečnosť USA vesmírny výskum. "Keby nebolo toho, že sme investovali veľmi skoro do pozorovania a predpovedia slnečných a geomagnetických búrok, bol by pravdepodobne dopad oveľa väčší. Bola to lekcia, aké dôležité je byť pripravený," dodala profesorka.

Slnečné búrky majú potenciál poškodiť satelity a spôsobiť rozsiahle výpadky prúdu. Meteorologická služba amerického letectva 18. mája 1967 zaznamenala nezvyčajne veľké škvrny na slnku a intenzívne magnetické zmeny. O pár dní neskôr boli rádiolokačné a rádiokomunikačné technológie USA v polárnej oblasti vypnuté.

Na krok od skazy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Počas väčšiny 60. rokov bolo americké letectvo v nepretržitej pohotovosti a stroje čakali naložené jadrovými zbraňami. Podľa štúdie si velitelia najprv mysleli, že ide o sovietsku sabotáž a boli pripravení na ich vyslanie. Našťastie k tomu nikdy neprišlo, pretože vďaka informáciám z centra slnečných predpovedí včas akciu zastavili. Podľa profesorky Knippovej boli údaje o slnečnej búrke odovzdané na najvyššie úrovne vlády - pravdepodobne aj samotnému prezidentovi Lyndonovi Johnsonovi.

Geomagnetická búrka, ktorá sa začala asi 40 hodín po tom, čo došlo k slnečnej erupcii, narúšala rádiovú komunikáciu USA skoro týždeň. Podľa autorov štúdie správna predpoveď zabránila katastrofe. V konečnom dôsledku viedla armádu k vybudovaniu lepšieho systému predpovedí kozmického počasia. Informoval portál express.co.uk.

Viac o téme: Solárna búrkaTretia svetová vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu