Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zakázaná rastlina, z ktorej sa vyrába marihuana: Vedci prekvapili, v minulosti ju bežne používali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Odborníci zistili, že ľudia využívali konope už pred 10 - tisícimi rokmi. Predpokladá sa, že kmene v Európe a v Ázii si vybrali rastlinu zhruba v rovnakej dobe, kedy začali ustupovať ľadovce v Európe.

Pavel Tarasov, Tengwen Long a ich kolegovia z Nemeckej univerzity v Berlíne tvrdia, že vlákna, ovocie a peľ z rastlín konope sa objavili v archeologických záznamoch už dávno. Toto je ale prvý prieskum, ktorý odkrýva ako veľmi bolo využívanie konope rozšírené už v rannom období. 
 
Pôvodne sa myslelo, že používanie a šírenie konope prichádzalo zo Strednej Ázie. Výskum ale hovorí, že to nie je také isté. Východná Európa a Japonsko konope využívali v dostatočnom predstihu pred tým, ako sa začalo vôbec s obchodom medzi regiónmi. Long a Tarasov naznačujú, že ľudia v Západnej Eurázii tiež pravidelne užívali konope. Vo východnej Ázii záznamy siahajú do času pred 5000 rokmi.  
 
 
Zatiaľ, čo v dnešných časoch je rastlina známa pre svoje psychoaktívne účinky, pre pračloveka to nebol práve jediný a najdôležitejší dôvod pestovania. Kmene si vybrali rastlinu pre svoje nutričné semená a pre jeho konopné vlákna. Tie sa dali veľmi dobre využiť napríklad na výrobu šiat. 
Predpokladá sa, že ľudia boli naklonení rastlinám konope dlho predtým, než prišli do styku s alkoholom alebo s drogami. "Konope sa začalo vo veľkom distribuovať zhruba pred 10 – tisíc rokmi,“ vyjadril sa Long. Až pred 5000 rokmi si ale podľa archeológov ľudia uvedomili, že drogy im môžu zarobiť peniaze. Preto začali pastieri v dobe bronzovej využívať zvieratá a vymieňali ich za drogy s inými kmeňmi. 

Je veľmi pravdepodobné, že psychoaktívne vlastnosti konope sú najčastejším dôvodom, pre ktorý sa dnes používa. Neexistuje ale žiadna záruka, že to bol dôvod, prečo sa tak rozšíril v dobe bronzovej. Long poznamenal, že konope má veľa možnosti využitia a preto je možné sa domnievať, že bol tak vyhľadávaný aj pre iné ako psychoaktívne vlastnosti. 

Viac o téme: PestovanieKonopePračlovek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu