Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci varujú: Ľudia sa správajú ako prehistorické organizmy, ktoré zničili život na Zemi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/NASHVILLE - Fosílne dôkazy z Namíbie posilňujú tézu, že prvý masový zánik na planéte Zem bol spôsobený "ekologickými inžiniermi", novo vyvinutými biologickými organizmami, ktoré zmenili životné prostredie tak radikálne, že odsúdil staršie druhy k zániku. Medzi tým, čo sa stalo kedysi a čo sa deje dnes, však podľa vedcov existuje značná analógia. Akademici sa obávajú, že ľudstvo už má podobne hlboký vplyv na ostatné formy života a šiesty masový zánik môže byť v plnom prúde.

Hawking prišiel so senzačným tvrdením: Predpovedá, že TOTO bude stáť za skazou ľudstva

Obdobie Ediacaran sa datuje od 635 do 540 miliónov rokov pred naším letopočtom. Jeho koniec sprevádzala prehistorická apokalypsa spôsobená príchodom nového typu organizmu a navždy zmenila beh života na Zemi.

Práve v období Ediacaran sa dobre darilo mnohobunkovým organizmom. Išlo predovšetkým o nepohyblivé formy morského života. Po tom, čo sa však začali vyvíjať stavovce, mäkkýše, článkonožce, huby či medúzy, došlo k ich masovému zániku.

Tieto nové druhy totiž boli ekologickými inžiniermi, ktorí zmenili prostredie spôsobom, ktoré sa stalo stálo náročnejším na prežitie. Tvrdí to Simon Darroch, odborný asistent enviromentálnych vied na Vanderbiltovej univerzite v Nashville, ktorý na základe odhalení v Namíbii spolu so svojím tímom zverejnil v štúdiu v časopise Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Nájdené fosílie
Zobraziť galériu (2)
Nájdené fosílie  (Zdroj: Vanderbilt University/Simon Darroch)

Zánik obdobia Ediacaran ukazuje, že vývoj nových druhov môže od základu zmeniť celú planétu, a dnes sú ľudia najsilnejšími ekosystémovými inžiniermi. Predpokladá sa, že moderné zvieratá majú pôvod práve v tejto explózii nových druhov, no pre staré to znamenalo pohromu.

Akademici zistili, že dokázali vedľa primitívnych zvierat žiť ešte nejaký čas pred vymretím. "Všeobecne platí, že tieto nové fosílie odhaľujú veľmi neobvyklý, prechodný "ekosystém" s poslednými druhmi lipnúcimi zubami-nechtami na živote, rovnako ako rozširujúcimi sa moderne vyzerajúcimi zvieratami, ktoré začínajú realizovať svoj potenciál," uviedol Darroch, ktorý sa domnieva, že udalosti opísané v štúdii sú relevantné aj pre dnešok.

Medzi prvým masovým vymieraním a tým, čo sa deje na Zemi dnes, existuje silná analógia, informoval portál thesun.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu