Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Anglicku majú Národné múzeum exkrementov: Ľudí znechucujú, ale aj fascinujú

Nič príjemné na pohľad Zobraziť galériu (2)
Nič príjemné na pohľad (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Na svete existujú múzeá zasvätené prakticky čomukoľvek - zlému umeniu, instantným polievkam, vlasom či chlpom. A v južnom Anglicku teraz majú múzeum zasvätené exkrementom, napísal denník The New York Times.

Národné múzeum hovienok (National Poo Museum), ktoré zahájilo provádzku tento rok v marci v zoologickej zahrade v Sandowne na ostrove Wight, vytvorila skupina umelcov zo združenia Eccleston George. Táto skupina, ktorá obvykle vytvára interaktívne výstavy v školách a v zoologických záhradách, hľadala nový projekt, ktorý by sa mohol postarať o istý príliv zisku pre ich členov.

S nápadom na múzeum prišiel člen združenia Daniel Roberts, keď sa potuloval po Švédsku a narazil na záhadný zvierací trus. "Všetci sa zastavili a snažili sa hádať, od akého zvieraťa je. Nakoniec sa ukázalo, že je liščí," spomína Roberts. Ohromilo ho, ako zaujatí boli touto záležitosťou jeho spoločníci. "Ľudia sú výkalmi znechutení, ale zároveň sú nimi hlboko fascinovaní," dodal. A zrodilo se Národné múzeum hovienok.

Je to pravdaže skôr výstava než múzeum, ktorá zaberá jednu miestnosť v zoologickej záhrade, kde bude otvorená do konca leta. Ani potom neskončí spláchnutím do záchoda - ale naopak, vydá sa na cesty. Návštevníci sa v múzeu môžu zoznámiť so zhruba dvomi desiatkami vzoriek trusu rôznych zvierat vrátane napríklad holuba, promyka alebo leva. Každá vzorka je zavesená v guli z priehľadnej umelej živice a dá sa stlačením vypínača nasvietiť.

Aby boli vzorky takýmto spôsobom uchované, bolo potrebné ich vysušiť. Ptáči trus uschol rýchlo, ale kravincom to trvalo asi týždeň a leví trus vysychal skoro dva týždne. Jeden zo najzaujímavejších vzorkov od čajky striebristej v má v sebe zapletený biely objekt. "Tá biela časť je zbytok plastového sáčku," hovorí Nigel George, jeden z umelcov združenia Eccleston George. "To nám rozpráva príbeh o tom, čo ľudské bytosti páchajú na životnom prostredí našej planéty."

Múzeum tiež prináša napríklad informácie o rakovine hrubého čreva, o význame udržovať odpadové rúry priechodné a nezablokované, plus ďalšie užitočné informácie o výkaloch. "U detí to má ohromný ohlas," hovorí Bill Cane, ďalší z členov združenia. "Emotikon s hovienkom je teraz veľmi obľúbený a naše múzeum, ako sa zdá, sa vezie na tejto vlne." A to do takej miery, že sa - ako hovorí Cane - jedno z detí prišlo pozrieť na ich expozíciu s plyšovou hračkou v podobe emotikonu s hovienkom.

Viac o téme: MúzeumVýkalyExkrementyAnglicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu