Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Klub atómových veľmocí: Pred 20 rokmi Čína predviedla svoj posledný pokusný jadrový výbuch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

PEKING/PRAHA - Pred 20 rokmi, 29. júla 1996, vykonala Čína v poradí 45. a poslednú jadrovú skúšku pred moratóriom, ktoré začala uplatňovať nasledujúci deň. Do "klubu jadrových veľmocí" sa Čína zaradila svojím prvým pokusným jadrovým výbuchom v októbri 1964. Peking dlhšiu dobu odolával silnému tlaku medzinárodného spoločenstva, aby sa pripojil k moratóriu na pokusné jadrové výbuchy, vyhlásenému v roku 1992 Spojenými štátmi a ďalšími jadrovými mocnosťami.

Najhoršie jadrové katastrofy: Od Černobyľu až po poškodený reaktor v Jaslovských Bohuniciach

Čínsky jadrový program sa začal rozvíjať v priebehu päťdesiatych rokov 20. storočia, krátko po nástupe Mao Ce-tunga k moci. Vodca Mao vtedy vyhlásil, že "atómová bomba je veľká vec. Ak ju nemáte, ostatní vás neberú vážne". Na vývoji jadrovej zbrane spolupracovala Čína so svojím vtedajším spojencom Sovietskym zväzom a založila vlastný ústav pre výskum jadrových zbraní.

Spolupráca oboch veľmocí skončila v roku 1959 po tom, čo Čína odmietla návrh Sovietov na vybudovanie spoločného rádiokomunikačného systému a vytvorenie spoločnej ponorkovej flotily v Tichom oceáne. Číňania tak odštartovali samostatný jadrový program pod označením Projekt 596, podľa roku a mesiaca, v ktorom bol spustený.

Čína sa v roku 1964 stala piatym členom "klubu jadrových veľmocí" po boku Spojených štátov, Ruska, Británie a Francúzska. O dva roky neskôr odpálila raketu s jadrovou hlavicou a v roku 1967 otestovala aj vodíkovú bombu o sile troch megaton. Celkom uskutočnila za 32 rokov 45 jadrových pokusov, 23 explózií sa odohralo vo vzduchu a 22 v podzemí.

Posledný výbuch v ovzduší bol vykonaný v roku 1980 a najväčší evidovaný čínsky atómový pokusný výbuch z roku 1984 (pod zemou) mal silu asi štyri až osem megaton. Posledný jadrový pokus Čína uskutočnila 29. júla 1996 s intenzitou 4,3 stupňa Richterovej škály a jeho sila bola medzi jednou až piatimi kilotonami.

Viac o téme: BombaJadrová skúškaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu