Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Brutálne VIDEÁ odhalili týranie chlapcov v nápravnom zariadení: Slzný plyn a kapucňa na hlave, bože!

Dylan mal čo robiť, aby vôbec dokázal dýchať
Dylan mal čo robiť, aby vôbec dokázal dýchať (Zdroj: Youtube/ABC News)

SYDNEY - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull dnes nariadil vyšetriť zaobchádzanie s maloletými v nápravných zariadeniach. Stalo sa tak po tom, čo televízia ABC odvysielala video, na ktorom dozorcovia zasahujú proti zadržiavaným mladíkom slzným plynom a pripútavajú polonahého chlapca v kapucni natiahnutej cez hlavu k stoličke. Takto ho tam nechali niekoľko hodín.

Austráliu šokoval otrasný prípad týrania mladistvých. Natočili ho bezpečnostné kamery vo viacerých zariadeniach v Severnom území, okrem iného aj v nápravnom zariadení Don Dale v meste Darwin. Zábery pochádzajú z rokov 2010 až 2014. Väčšina zadržiavaných v miestnych ústavoch pre maloletých sú aborigéni, teda pôvodní obyvatelia tohto kontinentu. Týraný bol ale napríklad aj Dylan Voller, ktorého dozorcovia nechali v nezávideniahodnej polohe dve hodiny. 

Televízia záznam odvysielala v pondelok večer. Okrem spomínaných momentov sú na ňom zachytení dozorcovia, ako nútia maloletých vyzliecť sa donaha, posmievajú sa im, jedného z chlapcov nesú za krk a surovo ho hodia na matrac do cely a ďalších držia dlhodobo na samotke. "Ako všetci Austrálčania, aj ja som bol hlboko šokovaný a zdesený zábermi zneužívania detí," vyhlásil premiér Turnbull. 

Šéf vlády Severného územia Adam Giles okamžite odvolal z funkcie ministra povereného dohľadom nad väznicami, niektorí domorodí obyvatelia ale žiadajú aj Gilesovu rezignáciu. Iba dvaja z dozorcov, ktorí sú na nahrávke vidieť, sú vraj v detenčnom zariadení stále zamestnaní. Na protest proti zneužívaniu mladistvých zadržiavaných vyšli ľudia do ulíc. 

"Prehnané používanie sily, izolácie a spútavanie detí je barbarské a nehumánne," uviedla Elaine Pearsonová, šéfka austrálskej pobočky medzinárodnej organizácie Human Rights Watch. "Poukazovali sme na väznenie povodných obyvateľov, predovšetkým tých mladších, už niekoľko rokov, a vydali sme veľa správ upozorňujúcich na otrasné podmienky, v akých sú držaní," povedala predsedníčka austrálskej komisie pre ľudské práve, Gillian Triggsová. Podobne sa vyjadrili aj zástupcovia Amnesty International, podľa ktorých úrady nad takýmto konaním dozorcov privierali oči. Predstavitelia miestnych úradov a vlády v Canberre ale tvrdia, že o ničom podobnom netušili. 

Viac o téme: TýranieAustráliaAborigéniNápravné zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu