Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VYSOKO AKTUÁLNE Desať krokov, ako sa brániť teroristickým útokom

Teroristickým útokom sa dá brániť aj po psychickej stránke Zobraziť galériu (5)
Teroristickým útokom sa dá brániť aj po psychickej stránke (Zdroj: SITA)

RÍM - Nenápadný a neustály strach zosilnie zakaždým, keď sú noviny a televízie plné hrozných obrazov nového teroristického útoku. Tento strach je možno skutočným cieľom teroristov. Máme potom sklon stávať sa viac podozrievavými, zároveň ale chceme zostať racionálnymi a nemeniť svoje životné zvyky. Ľudská bytosť odjakživa žije so strachom a načúva mu, lebo ide o psychickú obranu pred reálnym nebezpečenstvom. Zhodnotiť objektívne riziká tvárou v tvár strachu vyvolanému nepredvídateľnými atentátmi je psychicky náročná úloha.

Keď sa traumatické udalosti opakujú, zvládanie strachu sa stáva ťažším aj z neurobiologických príčin. Aktivujú sa totiž špecifické oblasti mozgu, ako je amygdala alebo hipokampus. Aktivujú sa aj mediálne časti prefrontálnej kôry, ktorá nám umožňuje racionálne uvažovať, a ktorá hrá úlohu v chápaní strachu, ale ešte viac v jeho prekonávaní, podotýka taliansky denník Corriere della Sera. 

Dokázať zachovať si racionálny postoj môže byť namáhavé; stačí si totiž pripomenúť, že počet obetí teroristických útokov je veľmi zdôrazňovaný oproti iným príčinám smrti. Môže sa to zdať cynické, ale je to tak. Aj v krajinách, ktoré sú zachvátené terorizmom, ako napr. Izrael, sa počet týždenných obetí terorizmu takmer nikdy nepriblížil počtu obetí dopravných nehôd. Je tiež veľmi rozdielna psychická reakcia tých, ktorí boli nejakým spôsobom vystavení traumatickej udalosti, a tých, ktorí sa o nej dozvedajú prostredníctvom médií. Tí tvoria väčšinu populácie. 

VYSOKO AKTUÁLNE Desať krokov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tu je niekoľko pravidiel, ktoré môžu pomôcť občanom i úradom pokúsiť sa zmierniť psychologické efekty teroristických činov. 

1. Oddeľme strach od reálneho nebezpečenstva. Snažme sa uvedomiť si, ako prezentujú teroristické činy médiá a aké je reálne nebezpečenstvo pre jednotlivca. 

2. Vráťme sa čo najrýchlejšie k normálnemu životu. 

3. Neustupujte strachu. Hlavným cieľom teroristických útokov je vyvolať strach. Je potom na vládach a zodpovedných činiteľoch, aby chránili verejnosť pred strachom, nielen pred reálnym nebezpečenstvom.

VYSOKO AKTUÁLNE Desať krokov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

4. Je možné, že sa vo chvíľach tesne po tragickej udalosti prejavia niektoré formy úzkosti, najmä somatické, ako sú problémy so spaním alebo s kardiovaskulárnym systémom. Lepšie než siahať po liekoch je obmedziť sledovanie médií. Tým znížime nebezpečenstvo, že si privodíme posttraumatický stres, ktorý môže postihnúť aj toho, kto nebol priamo vystavený traumatickej udalosti, ale len opakovanému pôsobeniu médií. 

5. Uvedomme si, že cigarety a prílišné holdovanie alkoholu predstavujú pre jednotlivcov oveľa vyššie ohrozenie zdravia než terorizmus. 

VYSOKO AKTUÁLNE Desať krokov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

6. Osamotení ľudia by mali hľadať psychickú oporu, či už u sociálnych služieb alebo u cirkevných spoločenstiev. 

7. Zabráňme tomu, aby boli deti príliš vystavené informáciám o teroristických činoch. 

VYSOKO AKTUÁLNE Desať krokov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

8. Zvýšte svoju bdelosť voči situáciám, ktoré môžu byť podozrivé, a ktoré by mali byť oznámené polícii a úradom. 

9. Inštitúcie by mali v prípade vyhlásenia poplachu jasne definovať typ hrozby, označiť miesto, ktoré je ohrozené, a obyvateľov informovať o tom, čo môžu sami urobiť. 

10. Keď inštitúcie usúdia, že hrozba pominula, mala by to pokiaľ možno jasne oznámiť. .

Viac o téme: TerorizmusTeroristický útokStrach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu