Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Masaker židovských teroristov: 350 kg dynamitu zrovnalo hotel so zemou, 91 mŕtvych

Na uliciach po útoku vypukla panika
Na uliciach po útoku vypukla panika (Zdroj: profimedia.sk)

JERUZALEM - Útok na jeruzalemský hotel King David, ktorý 22. júla 1946 vykonali členovia radikálnej sionistickej organizácie Irgun, je jednou z temných kapitol izraelských dejín. Bombový atentát, pri ktorom v troskách hotela zahynulo 91 ľudí, bol namierený proti britskej mandátnej správe v Palestíne. Útok prispel k tomu, že sa Veľká Británia rozhodla odovzdať Palestínu do rúk OSN.

Jedným z impulzov k činu bol rozsiahly záťah britských úradov zo soboty 29. júna 1946, pri ktorom za použitia často drsných metód pátrali po ukrytých židovských zbraniach. Za mrežami vtedy skončilo približne 2700 ľudí. Irgun, vedený neskorším izraelským premiérom Menachemom Beginom, do suterénneho klubu prepašoval 350 kilogramov dynamitu, ktorý o pol jednej popoludní zrovnal časť južného krídla hotela so zemou. Begin neskôr tvrdil, že Britov nechal vopred varovať, tí ale toto tvrdenie odmietli. 

Podľa dostupných informácií do hotela v osudný deň naozaj smerovalo niekoľko telefonických varovaní, vo vtedajšej záplave planých poplachov sa ale správa nedostala k nikomu povolanému. Briti v reakcii na útok prešetrovali niekoľko tisíc ľudí a stovky zatkli. Osnovateľ atentátu Begin sa neskôr stal jednou z výrazných postáv izraelskej politiky, v rokoch 1977 a 1983 bol premiérom a za svoju úlohu pri uzavretí mierovej dohody s Egyptom v roku 1978 získal Nobelovu cenu za mier. 

Viac o téme: JeruzalemPalestínaAtentát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu