Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, pred týmto si dávajte pozor na dovolenke: Šesť KROKOV, ako sa vyvarovať útokom hackerov

Namä na dovolenke by ste nemali podceňovať digitálne riziká Zobraziť galériu (5)
Namä na dovolenke by ste nemali podceňovať digitálne riziká (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Keď sa chystáte odísť na dovolenku, musíte myslieť na milión vecí - letenky, doklady, ponožky. Rovnako dôležité je ale pred cestou myslieť aj na bezpečnosť svojho telefónu, tabletu či laptopu. Platí to predovšetkým v neznámom prostredí a miestach s verejným wi-fi pripojením, kde by ste mali mať neustále na pamäti svoju digitálnu bezpečnosť.

"Nemôžete vedieť, kto s vami zdieľa rovnakú sieť a aké sú jeho úmysly, takže opatrnosť je rozhodne na mieste," radí odborníčka na bezpečnosť spoločnosti ESET Lysa Myersová, ktorú cituje denník The Christian Science Monitor. Táto rada je obzvlášť dôležitá pre tých, ktorí zamieria na olympijské hry do Brazílie, ktorá sa podľa odborníkov na kybernetickú bezpečnosť stala niečím ako ohniskom internetových podvodov. Predstavitelia americkej rozviedky už vyzvali Američanov cestujúcich do Ria, aby so sebou nebrali žiadne zariadenia obsahujúce osobné informácie. 

Slováci, pred týmto si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Národné centrum pre kontrarozviedku a bezpečnosť (NCSC) spustilo mesiac pred olympiádou kampaň s cieľom zvýšiť povedomie o digitálnych rizikách. Podľa strediska je tohtoročná olympiáda skvelým ihriskom pre útočníkov, už len kvôli čistému počtu elektronických zariadení, ktoré sa tam zídu. Avšak nejde len o OH. Či už cestujete kamkoľvek, zabezpečiť svoje digitálne dáta nie je zlý nápad. Pre zvýšenie ich bezpečnosti stačí niekoľko jednoduchých krokov. 

  • Snažte sa brať so sebou telefón bez akýchkoľvek osobných informácií. Ak idete do Číny alebo inej krajiny náchylnej na obchodné špehovanie, vymažte z mobilu služobné e-maily a toľko textov, fotografií a poznámok, koľko je len možné. Taktiež zvážte nákup lacného telefónu s predplatenou kartou. 

Slováci, pred týmto si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

  • Neberte so sebou zbytočne navyše techniku či informácie. Do tejto kategórie spadajú záložné hardisky, ale dokonca aj zbytočné vizitky svojich kolegov a priateľov, ktoré môžete mať v peňaženke. 
  • Používajte silné heslá, aby sa do vašich elektronických zariadení len tak niekto nedostal. Ešte bezpečnejšie sú biometrické prihlasovacie zariadenia, ako je odtlačok prsta. Prípadne si zmeňte heslá hneď po návrate z dovolenky. 

Slováci, pred týmto si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

  • Aktualizujte si softvér. Vďaka tomu zabránite potenciálnym hackerom zneužiť už známe slabé miesta starších verzií softvéru, alebo do nich dostať škodlivé programy s pomocou falošných aktualizácií, ktoré im ponúknu napríklad po pripojení na hotelovú internetovú sieť. 
  • Noste svoje zariadenia pri sebe tak často, ako je to len možné. Vyvarujete sa tak tomu, čo je známe ako "útok zlovestnej chyžnej". Nemusí ísť samozrejme len o ňu, ale o kohokoľvek, kto v čase vašej neprítomnosti získa prístup k vášmu prístroju bez vášho vedomia, a môže do neho nahrať napríklad softvér sledujúci heslá. 

Slováci, pred týmto si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

  • Vyhýbajte sa verejným wi-fi sieťam. Tie sú jednoduchým prostredím, kde vás niekto môže napadnúť, alebo "odpočúvať" to, čo práve robíte. Ak sa použitiu verejnej wi-fi nemôžete vyhnúť, potom sa uistite, že sa pripájate na skutočnú sieť a nie na falošnú sieť niekoho, kto to len zneužiť. Nastavte svoje zariadenie tak, aby sa pred pripojením k sieti vždy spýtalo. A overte si, ako sa volá oficiálna otvorená wi-fi na mieste, kde sa pripájate. 
Viac o téme: DovolenkaMobilLaptopWifiDigitálna bezpečnosťElektronické zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu