Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Viete aký je dnes sviatok? Uchovávanie tejto tradície má význam pre budúcnosť celej Európy

Socha sv. Cyrila a Metoda
Socha sv. Cyrila a Metoda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Odkaz sv. Cyrila a Metoda pre našich súčasníkov i nasledovníkov je predovšetkým v uvedomení si, že Slovák, Európan, každý človek, potrebuje k plnohodnotnému životu nielen rozum a materiálne statky, ale aj srdce a duchovné hodnoty. Pre Maticu slovenskú (MS) znamená tento sviatok základ jej duchovnej podstaty. Povedal to dnes predseda MS Marián Tkáč.

„Matica slovenská oficiálne vznikla v roku 1863, tisíc rokov po tom, ako prišli solúnski bratia Konštantín a Metod na Veľkú Moravu. Existujú však archívne dokumenty, ktoré uvádzajú, že Matica slovenská bola schválená cisárom Františkom Jozefom už v roku 1862. Je možné, že dátum jej založenia odkladali zakladatelia práve preto, aby sa mohli v budúcnosti spájať oslavy založenia MS s príchodom Konštantína a Metoda na naše územie," uviedol Tkáč. 

Podľa Tkáča sa MS mala pôvodne nazývať Cyrilo-metodská Matica slovenská, keďže Štefan Moyzes a jeho spolupracovníci mali v úmysle založiť nenáboženský spolok ako priameho pokračovateľa cyrilo-metodskej tradície na Slovensku. „Je pravdepodobné, že Moyzes, ktorý v tom čase vybavoval v Ríme presun sviatku zo 14. marca na 5. júla, sa stretol s hudobným skladateľom Franzom Lisztom, ktorý úzko spolupracoval s pápežom Piom IX. na prípravách osláv okrúhleho výročia sv. Cyrila a Metoda. Na ich počesť zložil aj hymnickú skladbu Slavimo slavno Slaveni podľa textu srbského spisovateľa Meda Pucića," doplnil Tkáč. 

Uchovávanie cyrilo-metodskej tradície pre budúcnosť celej Európy má podľa predsedu MS veľký význam aj v súčasnosti, keď do úzadia ustupuje srdce a duchovné hodnoty. „V prvých stanovách sa uvádza, že Matica je jednota milovníkov národa a života slovenského, to znamená, že jej úlohou je nielen chrániť Slovensko v zmysle jazyka, ale aj tradícií, najmä kresťanských, a podporovať dobré ľudské vlastnosti, ako je odpúšťanie, nezávidenie, neintrigovanie, láska k ľuďom. Ak sa pozrieme na dnešnú slovenskú aj európsku spoločnosť, je zrejmé, že takáto sebareflexia, ktorá je základom posolstva sv. Cyrila a Metoda, a bezpochyby aj Matice slovenskej, je priam nevyhnutná," uzavrel Tkáč.   

Viac o téme: Matica slovenskáMarián TkáčCyril a Metod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu