Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pred 70 rokmi vyvolali obrovský šok: Tento mini kúsok odevu sa považoval za nevkus, no dnes...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ/PRAHA - O poriadny rozruch sa pred 70 rokmi postaral francúzsky návrhár plážového oblečenia Louis Réard. Na prehliadke 5. júla 1946 predstavil svoj najnovší výtvor - miniatúrne dvojdielne dámske plavky, ktoré nazval bikiny. Meno dostali podľa tichomorského atolu Bikini, na ktorom len štyri dni predtým Američania testovali jadrovú bombu. "Menšie než najmenšie plavky na svete" svoje pevné miesto na plážach našli až v uvoľnených 60. rokoch.

Modelka v extrémnych plavkách: Videli ste už niečo také?!

"Výbuch" v módnej branži sa odohral v luxusných parížskych kúpeľoch Molitor, kde Réard (1897-1984) úplne proti vtedajším pravidlám dobrého vkusu poslal na mólo dámu, ktorej najchúlostivejšie miesta zakryl len štyrmi trojuholníkmi z bavlnenej látky pospájanými šnúrkami. Vzhľadom na to, že sa návrhárovi nepodarilo presvedčiť žiadnu profesionálnu modelku, aby jeho pidiplavky predviedla, ujala sa úlohy striptízová tanečnica Micheline Bernardiniová.

Micheline Bernardiniová
Zobraziť galériu (3)
Micheline Bernardiniová  (Zdroj: Wikipedia)

Dva neveľké kusy tkaniny obliekali pritom už dievčatá hrajúce loptové hry na Sicílii v 4. storočí nášho letopočtu. Archeológovia ich objavili na rímskych mozaikách štyri roky po Réardových bikinách. Aj vo filmoch pre pamätníkov sú vidieť ženy v plaveckých úboroch z dvoch častí, ale tie mali k skutočným bikinám ešte ďaleko - viac zakrývali než odhaľovali. "Jedny plavky, dvojdielne" si vraj nechal v roku 1866 patentovať aj český všeumelec a génius Jára Cimrman.

Bikiny, tak ako sú známe v dnešnej podobe, ale skutočne vymysleli dvaja francúzski návrhári, ktorí ich rok po skončení druhej svetovej vojny takmer súčasne začali predávať. Prvý z nich, Jacques Heim, predstavil svoj výtvor nazvaný Atom na začiatku leta 1946. Meno odvodil od - na vtedajšie pomery nepatrnej - veľkosti úboru. O tri týždne neskôr potom Réard, pôvodne strojársky inžinier z Renaultu, zmenšil Heimov "kúpací odev" na povestné trojuholníčky a triumfoval.

Na prvé bikiny spotreboval Réard látku o málo väčšiu ako formát papiera A4. "Ak ich neprevlečiete snubným prsteňom, nie sú to žiadne bikiny," vyhlasoval. Zvlášť trojuholník v oblasti zadku bol aj na dnešné pomery veľmi skromný. Predaj spočiatku viazol, zvlášť v upätejšej Amerike. Ešte v roku 1957 hlásal tamojší časopis Mladé dievča: "Nie je potrebné plytvať slovami pre takzvané bikiny, pretože je nemysliteľné, že by si dievča s taktom a vkusom mohlo niekedy obliecť takú vec."

Pred 70 rokmi vyvolali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Zo súťaže Miss World konanej v roku 1951 v Británii boli bikiny napríklad vykázané, aby nezvýhodňovali odvážne krásky pred tými hanblivejšími. Ale aj Španielsko, Taliansko a Portugalsko najprv dvojdielne plavky zakazovali; viac sa presadili až po tom, čo sa v nich vo filme A boh ... stvoril ženu (1956) ukázala Brigitte Bardotová. Budúca slávna BB ale bikiny predviedla ešte skôr, a to v roku 1953, keď sa v nich odvážne slnila na pláži pri filmovom paláci v Cannes.

Bikiny spopularizovala aj prvá bondgirl Ursula Andressová, keď v roku 1962 vo filme Dr. No vystúpila ako bohyňa z morských vĺn v bielych bikinách a s nožom za opaskom. O 40 rokov neskôr ju v ďalšom pokračovaní o agentovi 007 Dnes neumieraj napodobnila Halle Berry, ktorá sa však predstavila v oranžovom modeli. Odvtedy obľuba bikín, snáď s výnimkou 80. a začiatku 90. rokov, stúpala. Stále pôsobia mladistvo, sexy, provokujú a budia obdiv a rozruch.

Z bikín časom vznikli aj rôzne mutácie, ich popularita však pôvodný koncept tohto plážového úboru neprekonala. Monokiny sú buď jednodielne plavky vykrojené takmer ako bikiny, alebo častejšie len spodný diel plaviek. Tankiny majú síce dva diely, ale horná časť končí až tesne nad pupkom - spájajú tak pohodlie dvojdielnych plaviek s plavkami vcelku. Mikrokiny potom zakrývajú naozaj len to najnutnejšie.

Viac o téme: PlavkyBikinyLouis Réard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu