Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Legendárny MiG-21 sa vracia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Vzdušné sily Rumunska)

Návštevníkom Medzinárodných leteckých dní pripravil hlavný programový partner Ministerstvo obrany SR naozajstnú lahôdku. Na Leteckú základňu Sliač príde stíhačka, ktorá tu už v minulosti lietala a to pod volacím znakom Cézar 21. Do roku 2003 patrila aj do výzbroje Vzdušných síl Slovenskej republiky a v rámci leteckých dní ju mohli návštevníci sledovať vďaka pilotnému majstrovstvu podplukovníka Ing. Františka Zsoldosa.

Okrem legendárnej MIG 21, ktorú uvidíme v letovej ukážke, Rumunské vzdušné sily posielajú na statickú ukážku aj dopravné lietadlo C-27 SPARTAN.

„Obnovenú premiéru mal mať MiG 21 na SIAFe v roku 2015. Avšak tesne pred začiatkom SIAFu, rumunská strana zrušila účasť z operačných dôvodov. Verím, že tento rok sa nič také nestane a 27.a 28. augusta 2016 na Leteckej základni Sliač uvidíme lietať túto legendu pod taktovkou rumunského display pilota v novej verzii LANCER. Veľmi sa na to teším, dodáva riaditeľ MLD SIAF Hubert Štoksa“

Lietadlá MiG-21 Lancer patria už medzi najstaršiu bojovú techniku NATO, konkrétne vo výzbroji letectva Rumunska. Na prelome tisícročí sa uskutočnila modernizácia lietadiel MiG-21 s pomocou izraelských výrobcov avionických systémov, ktorá umožnila ponechať stroje vo výzbroji ďalších 10-15 rokov. Prvé modernizované lietadlá MiG-21 Lancer A a Lancer C dorazili na leteckú základňu v Campia Turzii 24. januára 2001 a posledný generálkovaný stroj v marci minulého roku.

Legendárny MiG-21 sa vracia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Vzdušné sily Rumunska)

711. stíhacia letka s lietadlami Lancer sa v roku 2015 zúčastnila spoločného vojenského cvičenia Rumunských vzdušných síl (Forţele Aeriene Române – FAR) a Vzdušných síl USA (USAF). Podľa posledných informácií zostane časť lietadiel Lancer vo výzbroji FAR, po boku strojov F-16, ešte do roku 2020.

Aké bude vystúpenie rumunského pilota na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2016? Vyrovná sa rumunský display pilot nášmu legendárnemu Ferimu Zsoldosovi? Navštívte posledný augustový víkend Leteckú základňu Sliač a presvedčte sa na vlastné oči.

VSTUPENKY NA SIAF 2016 NÁJDETE EXKLUZÍVNE V SIETI PREDPREDAJ.SK.

Zdroj: redakcia SIAF, časopis Letectví + kozmonautika č. 5/2015
Foto: Vzdušné sily Rumunska

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu