Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Posledná žena popravená v Československu: Hepnarová dostala za osem vrážd trest smrti

Olga Hepnarová
Olga Hepnarová (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Poslednou ženou popravenou v Československu sa stala v roku 1975 Olga Hepnarová, narodená 30. júna 1951 a odsúdená za to, že úmyselne vošla na električkovú zastávku v Prahe 7 a zabila osem ľudí. Ako motív svojho činu uviedla táto vodička Pražských komunikácií "pomstu celej spoločnosti, vrátane jej rodiny". Súdni znalci u nej konštatovali poruchu osobnosti, ale uznali ju plne zodpovednou za svoj čin. Jej osud pripomenul nedávno životopisný film Ja, Olga Hepnarová.

Tvrdý ortieľ nad Čubírkovou: Celé Československo sledovalo proces s brutálnou vrahyňou

"Dnes ukradnem autobus a plnou rýchlosťou vojdem do davu ľudí. Stane sa to pravdepodobne niekde v Prahe 7. Zaviníte smrť x ľudí," písala dvadsaťdvaročná Hepnarová v liste, ktorý prišiel v júli 1973 redakciám Slobodného slová a Mladého sveta. Myšlienkou "hromadnej popravy" sa Hepnarová zaoberala dlhší čas. Dva roky navštevovala vtedajšiu brannú organizáciu Svazarm, aby získala zbrojný preukaz a povolenie na kúpu zbrane. Nakoniec sa však rozhodla pre iný scenár.

Dňa 10. júla 1973 si vypožičala nákladné auto Praga RN a krátko pred druhou hodinou popoludní s ním vošla v Prahe 7 na vtedajšiu triedu Obrancov mieru (teraz Milady Horákovej) na chodník slúžiaci ako električkové nástupište, na ktorom čakalo asi 25 ľudí. Rýchlosťou približne 60 kilometrov za hodinu vozidlom zachytila ​​dvadsiatku ľudí, troch z nich na mieste zabila, ďalších päť zomrelo v nemocnici. Šesť ľudí bolo zranených ťažko. Zastávka električky na tom istom mieste dnes nie je, neskôr ju posunuli.

Svoj čin Hepnarová neľutovala ani pred súdom. V apríli 1974 ju Mestský súd v Prahe uznal vinnou z osemnásobnej vraždy a odsúdil ju na trest smrti. Hepnarovú popravili 12. marca 1975. Trest smrti bol v Československu zrušený v roku 1990. Posledným popraveným sa stal 8. júna 1989 Štefan Svitek, odsúdený za trojnásobnú brutálnu vraždu.

Viac o téme: Olga Hepnarová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu