Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Červený kríž pod paľbou kritiky: FOTO plagátu, za ktorý ho ľudia na internete zlynčovali

Rasistický plagát
Rasistický plagát (Zdroj: twitter/matt hickman)

WASHINGTON - Americká pobočka Červeného kríža sa dostala pod paľbu kritiky po tom, ako nechala vyvesiť plagát o pravidlách kúpania sa v bazénoch. Má totiž údajne rasistický podtón. Organizácia priznala svoju chybu a ospravedlnila sa.

Americký Červený kríž sa poriadne vyznamenal. Dal totiž vyrobiť poburujúci plagát, ktorý vyvešal na kúpaliská v Spojených štátoch. Zobrazuje skupinu detí venujúcich sa rôznym aktivitám v bazéne. Ich konanie je zhodnotené poznámkami "cool", resp. "not cool", čiže "je to v poriadku" a "nie je to v poriadku", podľa toho, či je v súlade s pravidlami kúpania sa, alebo nie. 

Červený kríž pod paľbou
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: twitter/matt hickman)

Užívatelia si všimli, že až podozrivo príliš veľa detí afroamerického pôvodu je zobrazených pri činnostiach, ktoré sú zakázané, a teda sú "not cool". Ľudia dokonca hovoria o očividnom rasizme zo strany humanitárnej organizácie. "To vážne, Červený kríž? Poslušné biele deti sú v pohode a čierne sa už správať nevedia?," napísal Matt Hickman. 

Ľudí pobúrila reklama na prací prášok: To snáď nemyslíte vážne, to je hnus!

Červený kríž sa medzičasom za kontroverzný plagát nazvaný "Be Cool, Follow the Rules" (Buď cool, riaď sa pravidlami) ospravedlnil. "Americký Červený kríž vníma obavy spojené s plagátmi o bezpečnosti kúpania, ktoré sme vyrobili. Hlboko sa ospravedlňujeme za akékoľvek nedorozumenie. V žiadnom prípade sme sa nechceli nikoho dotknúť. Ako jedna z najstarších a najväčších humanitárnych organizácií na svete prichádzame do styku s diverzitou vo všetkých možných ohľadoch každý deň. Predmetný plagát sme stiahli z našej webovej stránky a zastavili jeho produkciu. Zároveň sme požiadali prevádzkovateľov kúpalísk, aby plagát odstránili," píše sa v stanovisku organizácie. 

Viac o téme: Červený krížRasizmusKúpanie v bazéne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu