Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bájna ríša Arménsko

Arménsko - krajina nádhernej prírody a jedinečnej histórie Zobraziť galériu (11)
Arménsko - krajina nádhernej prírody a jedinečnej histórie

Krajina s tisícročnou históriou, ktorá leží tam, kde sa stretáva Európa s Áziou a ktorej brehy kedysi obmývali hneď tri moria - Čierne, Kaspické a Stredozemné – zoznámte sa s Arménskom.

Unikátne dedičstvo

Územie dnešného Arménska je považované za jedno z prvých osídlených na svete – bolo tomu tak už od r.5550 pred Kristom. Zjednotením arménskych kmeňov v 9.st.pred Kristom vznikla na tomto území bájna ríša, staroveké kráľovstvo Urartu, rozprestierajúce sa na hornom toku riek Eufrat a Tigris a okolo Vanského jazera. V 6 storočí pred Kr. sa začalo v oblasti Arménskej vysočiny vytvárať Veľké Arménsko, ktoré dosiahlo svoj najväčší rozmach za vlády Tigrana II.. Bolo to obdobie rozvoja remesiel, obchodu a poľnohospodárstva, zakladania miest aj rozkvetu kultúry. Pôvod názvu krajiny pochádza zo slova Armenak, čo je meno vnuka slávneho mezopotámskeho boha Haika.

Súčasná Arménska republika je dnes síce len zlomkom pôvodného veľkého Arménska, napriek tomu je krajinou s pevnými kultúrnymi tradíciami. Zarad'uje sa medzi ne celkom určite arménske písmo, ktoré je unikátne. Vzišlo v 5. storočí z rúk učenca Mesropa Maštoca a dodnes sa používa v takmer nezmenenej podobe. Meno tohto mysliteľa nesú ulice, námestia i pamätníky. Maštocovu sochu nájdete pred Matenadaranom, jerevanským múzeom starých rukopisných pamiatok, ktoré vlastní tisíce vzácnych listín.

Arménske písmo, ktoré vzniklo v 5.storočí, sa používa v takmer nezmenenej podobe dodnes
Zobraziť galériu (11)
Arménske písmo, ktoré vzniklo v 5.storočí, sa používa v takmer nezmenenej podobe dodnes  (Zdroj: PR)

Krajina chrámov a kostolov

Jerevan, hlavné mesto Arménska, sa môže pochváliť modernou i starobylou architektúrou. Jednou z dominánt sú Kaskády, schody vedúce k pomníku na kopci nad mestom. Ich zaujímavou súčasťou je aj múzeum súčasného umenia Cafesjian, kde môžete obdivovať napríklad pôsobivé sochy z kovu. Navštívte tiež Cieernakaberd, pamätník a múzeum arménskej genocídy spáchanej Turkami. Pamiatkou o založení mesta sú ruiny pevnosti Erebuni z 8. storočia pred n. I. Vďačným objektom pre fotoaparáty je aj monumentálna socha, ktorá nesie meno Matka Arménia.

Neďaleko Jerevanu potom narazíte na Ečmiadzin, mesto s prezývkou „arménsky Vatikán". Nachádza sa tu totiž najdôležitejší chrám arménskej cirkvi — katedrála Mayr Tačar. Cesty turistov vedú takisto do neďalekého mesta Zvartnotsu, kde môžete obdivovať ďalšie unikátne sakrálne stavby. Stojí tu napríklad rovnomenná katedrála zo 6. storočia. Zvartnots patrí spolu s Ečmiadzinom k významným archeologickým lokalitám. Pri svojich potulkách po Arménsku si určite všimnete, že po celej krajine stoja kamenné kríže. Sú to takzvané chačkary, ktoré boli neoddeliteľnou súčasťou stredovekého umenia. Kríže boli vytesané do obdĺžnikových kamenných kvádrov, alebo priamo do skál. Dali by sa prirovnať k našim zmierovacím kameňom alebo krížom. Na rozdiel od nich nie sú mementom tragédií, ale naopak, pripomínajú významné udalosti. Asi 40 kilometrov od Jerevanu leží kláštor Geghard. Jeho hlavný kostol sa týči k nebu už 700 rokov a je prepojený s podzemnými priestormi vytesanými priamo v skalách.

Nájdete tu množstvo kostolov a unikátnych sakrálnych stavieb
Zobraziť galériu (11)
Nájdete tu množstvo kostolov a unikátnych sakrálnych stavieb  (Zdroj: PR)

Všadeprítomný Ararat

Arménska príroda je drsná a úplne úchvatná. Nevynechajte výlet k jazeru Sevan vo výške 1 900 metrov. Ešte nad ním, na skalnatom ostrohu, stoja dva kostolíky, pozostatky tunajšieho stredovekého kláštora. Na dohľad od Jerevanu sa týči bájna hora Ararat. Patrí síce už susednému Turecku, ale i tak má pre Arménov zásadný význam. Ako sa totiž píše v Biblii, na jej vrchole pristál na konci veľkej potopy so svojou archou praotec Noe. Niet teda divu, že sa hora stala symbolom krajiny. Jej meno nesú nielen ulice a námestia, ale aj brandy, ktoré sa vyrába výhradne z arménskeho hrozna tej najvyššej kvality a krištáľovo čistej pramenitej vody. Potom pomaly zreje v kaukazských dubových sudoch, pochádzajúcich z vlastného debnárstva spoločnosti Yerevan Brandy Company, ktorá znamenité brandy vyrába. Ešte než si dáte pohárik, nezabudnite sa dobre najesť! Tradičný šašlik (špíz) alebo tolma (závitky z kapustných či vínnych listov plnené mletým mäsom a ryžou) a takisto gata (sladký guľatý chlieb) vám iste zachutia.

Tipy pri návšteve Arménska

  • Pred budovou Úradu vlády v Jerevane zurčí spievajúca fontána
  • Na prepravu slúžia maršrutky, akési minibusy, v ktorých platíte až po konci jazdy
  • Platí sa tu arménskym dramom (AMD), ktorého súčasný kurz je cca 100 AMD = 20 centov
  • Zvyčajným suvenírom je brandy Ararat, na ktorom si rada pochutnávala aj Agatha Christie či Frank Sinatra. Britský premiér Winston Churchill si ho z Arménska dával posielať tiež, traduje sa, že údajne spotreboval 365 fliaš do roka
  • Nezabudnite, že pri návšteve Arménska budete potrebovať víza. Môžete o ne požiadať na zastupiteľskom úrade Arménska vo Viedni. Pri cestách s pobytom do 30 dní môžete vízum dostať aj na letisku v Jerevane za poplatok.

Po legendárnej hore nesú meno nielen ulice, námestia, ale aj brandy, ktoré si obľúbila A.Christie či W.Churchill
Zobraziť galériu (11)
Po legendárnej hore nesú meno nielen ulice, námestia, ale aj brandy, ktoré si obľúbila A.Christie či W.Churchill  (Zdroj: PR)

Lahodné brandy na každú príležitosť

Arménske brandy je skutočnou legendou - Ararat je totiž produktom spoločnosti Yerevan Brandy Company, ktorá používa tradičné postupy zavedené bratmi Vasilyom a Nersesom Tairyantovcami z roku 1887. Už pri krátkom pohľade oceníte jeho jantárovú farbu, po privoňaní rozoznáte arómu horkej čokolády, v tele môžete objaviť chuť ovocia, ktorú dopĺňajú tóny vanilky, škorice a karamelizovaných hrušiek. Jeho výnimočná chuť ešte viac vynikne, ak si k nemu doprajete sušené ovocie a čokoládu.

Okrem tradičného 5 a 7-ročného nájdete Ararat aj v exkluzívnych variantoch a limitovaných kolekciách – 10-ročný Akhtmar, 20-ročný Nairi, lahodný Dvin či jedinečné 30-ročné brandy Erebuni. O výnimočnej kvalite edícií Ararat svedčí aj množstvo medzinárodných ocenení. Napríklad v roku 2016 získalo až tri významné ocenenia na medzinárodnej súťaži San Francisco International World Spirits Competition.

Unikátne brandy Ararat Akhtamar je určené skutočným znalcom umenia a, pochopiteľne, brandy. Vo svojej histórii projekt priniesol edície venované divadlu, či historickému a kultúrnemu dedičstvu Arménska. Aktívne sa podieľa aj na podpore významných arménskych, no tiež lokálnych kultúrnych aktivít v krajinách, kde sa dováža. Brandy Ararat Nairi získalo názov podľa legendárnej ríše Nairi, ktorá sa stala jednou z najmocnejších krajín dávnej arménskej histórie a považuje sa za priameho predchodcu dnešného Arménska. Majstrovské dielo limitovanej edície je určite Ararat Dvin. Bol vytvorený v r.1945 Markarom Sedrakyanom, master blenderom Jerevan Brandy Company. V priebehu svojej histórie získal početné ocenenia, vrátane 13-tich zlatých medailí z významných medzinárodných súťaží. Z viac než 30 vzácnych ročníkových spiritov, ktoré čakali na svoj čas v pivniciach Yerevan Brandy Company, je zas vytvorený výnimočný Ararat Erebuni. Najstarší spirit z tejto zmesi pochádza z roku 1934!

Brandy Ararat sa aktuálne vyváža do viac ako 30 zemí sveta, na slovenský trh ho distribuuje spoločnosť Pernod Ricard Slovakia. Tohto ideálneho spoločníka pri každom rodinnom aj firemnom stretnutí, či kultúrnom a spoločenskom podujatí, si tak môžu vo všetkých jeho lahodných variantoch vychutnať aj Slováci.

Lahodné brandy Ararat sa hodí na akúkoľvek príležitosť
Zobraziť galériu (11)
Lahodné brandy Ararat sa hodí na akúkoľvek príležitosť  (Zdroj: PR)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu