Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikátna protiteroristická akcia, ktorú chválil celý svet: Izraelčania krásne vybabrali s únoscami

Operácia bola úspešná, oslobodili všetkých rukojemníkov Zobraziť galériu (2)
Operácia bola úspešná, oslobodili všetkých rukojemníkov (Zdroj: YouTube)

TEL AVIV - Jednou z najdokonalejších úspešných protiteroristických akcií v histórii sa môže pýšiť Izrael. Pri operácii Entebbe zachránil pred 40 rokmi rukojemníkov z uneseného lietadla z ugandského mesta. Na úspech akcie, ktorá sa stala významným precedensom v boji proti terorizmu (aj v zdanlivo beznádejných podmienkach možno neustúpiť a situáciu úspešne vyriešiť silou), mala rozhodujúci vplyv najmä vynikajúca príprava a moment prekvapenia.

Operácia bola navyše úspešne zavŕšená práve v deň, keď USA slávili 200. výročie vyhlásenia nezávislosti. Vtedajší izraelský stály zástupca v OSN a neskorší prezident Izraela Chaim Herzog pri zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal: "Sme pyšní, že malá krajina ako Izrael mohla dokázať, že pre ňu sú ľudská dôstojnosť, ľudský život a sloboda najdrahším statkom. Sme hrdí nielen na záchranu viac než stovky nevinných mužov, žien i detí, ale na to, že sme vykonali dôležitú akciu na obhajobu ľudskej slobody." 

Všetko začalo v Aténach 27. júna 1976. Tu bolo krátko po odlete o 12,30 miestneho času unesené lietadlo spoločnosti Air France na linke Tel Aviv-Paríž s 248 cestujúcimi a dvanásťčlennou posádkou. Štyria teroristi - dvaja Palestínčania z frakcie Ľudového frontu pre oslobodenie Palestíny (PFLP), ktorú viedol vyštudovaný lekár a vyhlásený únosca lietadiel a terorista Vádí Haddad a nemecká dvojica predstierajúca, že tvoria manželský pár, ktorá mala blízko k nemeckej teroristickej skupine Baader-Meinhofová - prinútili zmeniť smer do líbyjského Benghází. Odtiaľ lietadlo po natankovaní odletelo do Entebbe v Ugande, na čele ktorej stál vtedy jeden z najbrutálnejších diktátorov, Idi Amin - Mäsiar z Kampaly.

V Entebbe pristálo lietadlo 28. júna o 3,15 miestneho času k štyrom únoscom sa pripojili ďalší traja teroristi na čele s Wilfriedom Boesom. Požadovali prepustenie štyridsiatich palestínskych teroristov väznených v Izraeli a ďalších trinástich držaných v kázniciach v Keni, Francúzsku, Švajčiarsku a Nemecku. Neizraelskí a nežidovskí rukojemníci boli prepustení, 103 Izraelčanov či Židov bolo sústredených v letiskovej hale. Teroristi sa vyhrážali, že ak Izrael nesplní ich požiadavky do 48 hodín, zabijú všetkých rukojemníkov. A Idi Amin naviac požiadavky únoscov podporil. 

Wilfriend Boese
Zobraziť galériu (2)
Wilfriend Boese  (Zdroj: profimedia.sk)

Situácia vyzerala byť bezvýchodisková. Izrael, ktorý vždy odmietal s teroristami vyjednávať, kontaktoval Medzinárodný výbor Červeného kríža, aby vyjednávanie sprostredkoval. Zdĺhavé rokovania však boli len zastieracím manévrom na získanie času; súčasne totiž prebiehalo cvičenie špeciálnej jednotky na maketách budov letiska, bleskovo postavených v Negevskej púšti. Letisko Entebbe bolo postavené izraelskou firmou Solel Boneh, ktorá okamžite dala k dispozícii konštrukčné plány. Ďalšie informácie o počte teroristov, zbraniach a zapojení ugandskej armády prišli od prepustených cestujúcich v Paríži. 

Potom sa Izrael rozhodol pre akciu. Veliteľom operácie Entebbe (pôvodne operácia Blesk, neskôr premenovaná na operáciu Jonatan podľa jediného Izraelčana, ktorý pri nej zomrel) bol generál Dan Šomron. 3. júla vzlietli z leteckej základne v Šarm aš-Šajchu na Sinajskej púšti štyri dopravné litadlá typu Herkules. V jednom, ktoré bolo upravené ako poľná nemocnica, boli tímy vojenských medikov, v druhom sa nachádzalo špeciálne izraelské komando. Bol tam aj džíp s troma mužmi v ugandských uniformách a čierny mercedes, podobný automobilu Idiho Amina. Zámerom bolo, aby si teroristi aj ugandská posádka letiska mysleli, že priletel Idi Amin, aby sám na mieste situáciu zhodnotil. 

Lietadlá leteli zo Šarm aš-Šajchu do asi 5000 km vzdialeného Entebbe cez Červené more a potom cez Džibutsko, Etiópiu a Keňu bez akejkoľvek kontroly zo zeme a veľmi nízko, aby ich nemohli zachytiť radary. V Entebbe pristáli po siedmich hodinách letu večer o 23,01. Akcia prebehla pomerne hladko a trvala necelú hodinu. Izraelské komando vtrhlo do budovy, rýchlo zneškodnilo všetkých sedem únoscov a začalo nakladať rukojemníkov do lietadla za občasnej paľby ugandských vojakov. Pri akcii bolo oslobodených všetkých 103 rukojemníkov (traja boli ale zastrelení), padol však veliteľ izraelského komanda Jonatan Netanjahu (brat terajšieho premiéra Benjamina Netanjahua). Pri operácii taktiež zahynulo všetkých 35 ugandských vojakov a Izraelčania zničili jedenásť ugandských lietadiel. Z Entebbe lietadlá odleteli o 23,52 do keňského Nairobi na doplnenie paliva a potom späť do Izraela. 

V Izraeli, kam lietadlá prileteli 4. júla krátko pred poludním, prepukla búrka nadšenia. Aj západný svet reagoval s neskrývaným obdivom a vtedajší líder izraelskej opozície Menachem Begin povedal premiérovi Jicchakovi Rabinovi: "Dobrá práca, pán premiér." Nikto vtedy Izraelu porušenie medzinárodného práva (štátnej suvernity Ugandy a vzdušných priestorov viacerých afrických štátov) nevyčítal a ani Bezpečnostná rada OSN neprijala na operáciu žiadnu rezolúciu. O  operácii boli natočené už tri filmy, dva americké a jeden izraelský. 

Viac o téme: TeroristiUgandaOperácia Entebbe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu