Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bohatý, múdry a zdravý? To sotva! Vedci našli hrozivú súvislosť medzi rakovinou a vzdelaním

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠTOKHOLM - Patrili ste v škole medzi premiantov triedy a nikdy ste si nad ničím dlho nelámali hlavu? Vedci hovoria, že aj nadanie si môže pýtať svoju daň. Prečítajte si, aký typ rakoviny najviac ohrozuje práve tých, ktorí majú filipa.

Riziko vzniku nádoru na mozgu je pravdepodobnejšie u tých ľudí, ktorí dosiahli vyššie vzdelanie, vyhlásili švédski vedci. Ženy, ktoré strávili na univerzite aspoň tri roky, majú o 23 percent vyššiu šancu, že budú mať glióm, v porovnaní so ženami, ktoré nikdy nešli na vysokú školu alebo absolvovali len deväť rokov povinnej školskej dochádzky. Muži sú na tom o čosi lepšie – podobné riziko hrozí len 19 percentám z nich.

Pijete horúce nápoje? Potom nechcite vedieť, čo spôsobujú, lebo to hneď prestanete robiť

Prečo je to tak, to vedci zatiaľ netušia. Pracujú však s hypotézou, že vzdelanejší ľudia môžu mať viac vedomostí o počiatočných príznakoch ochorenia a skôr vyhľadajú lekársku pomoc. Je teda väčšia pravdepodobnosť, že im nádor na mozgu diagnostikujú.

Bohatší sú v nevýhode

Švédski vedci mali pri výskume k dispozícii údaje o viac ako 4,3 milióne ľudí, ktorých zdravotný stav sledovali od roku 1993. Porovnávali však aj informácie o ich zdravotnom stave, príjme, povolaní a rodinnom zázemí. Vedci tiež zistili, že nádor na mozgu nesúvisí len s úrovňou vzdelania, ale aj s výškou zárobku. Muži, ktorí zarábali nadpriemerne, mali o o 14-percent vyššiu šancu, že sa u nich objaví glióm. U žien však takúto súvislosť nenašli.

Kontroverzný program amerických vedcov: Obavy, že sa v prasati vyvinie ľudský mozog!

Najhoršie z príjmových skupín na tom boli muži na manažérskych pozíciách. Tí mali nádor na mozgu päťkrát častejšie ako manuálne pracujúci. Už predchádzajúce výskumy našli súvislosť medzi vyšším socio-ekonomickým statusom a rizikom vzniku niektorých mozgových nádorov. Výsledky zverejnil Journal of Epidemiology & Community Health.

Viac o téme: VzdelanieInteligenciaRakovina mozguGlióm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu