Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V zapadákove našli obrovské zásoby biliónového pokladu: Z Česka by sa mohla stať veľmoc!

Cínovec Zobraziť galériu (2)
Cínovec (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Česi stoja pred kľúčovým rozhodnutím. V Krušných horách objavili obrovské zásoby vzácneho kovu, ktoré môžu Bohom zabudnutú osadu Cínovec zmeniť na prosperujúce ťažobné centrum. Podľa odborníkov by tento objav mohol Česko presláviť vo svete technológií.

„Je pravdepodobné, že lítium z Cínovca bude o niekoľko rokov v batériách smartfónov či elektromobilov po celom svete,“ predpovedajú odborníci podľa MF Dnes. Cena lítia na trhoch prudko stúpa a z Cínovca by sa mohla stať lítiová veľmoc.

Úradníci stratili reč: Pri prehliadke bytu po nebohom našli hotový poklad, čo s obrovskou sumou?!

Podľa expertov je české ložisko vzácneho kovu absolútne unikátne nielen v celoeurópskom rozmere. Môže však trvať najmenej 50 rokov, kým sa ťažba naplno rozbehne, upozornil geológ Pavel Reichl zo spoločnosti Geomet, ktorá ložiská skúma.

Niekoľko vzácnych kovov

Pod Krušnými horami sa podľa odhadov nachádza približne milión ton lítia. Od prvej zmienky o dolovaní kovu na Cínovci tento rok uplynulo 700 rokov a starosta obce Dubí Petr Pípal, pod ktorú Cínovec spadá, by ťažbu uvítal. Do oblasti by to privialo investície a pracovné ponuky. Niektorí obyvatelia však z ťažby nadšení nie sú. Ťažbu podľa nich sprevádzajú duniace zvuky, ktoré môžu znieť nepríjemne.

Podľa Reichla by sa dali na Cínovci ťažiť aj iné vzácne kovy, napríklad cín, volfrám, niób a tantal. Prieskum lokality by mal byť hotový do konca roka. Ak sú odhady o zásobách reálne, Česi by už o päť rokov mohli patriť medzi top producentov vzácneho lítia.

V zapadákove našli obrovské
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: KovPokladŤažbaLítiumCínovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu