Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z Karibiku počuť podivné pískanie: Vedci to zachytili až z vesmíru, nikdy sme nič také nepočuli!

Karibská oblasť
Karibská oblasť (Zdroj: google maps)

LIVERPOOL - Oceán je, hoci sa to asi nezdá, vďaka morskému životu a lodnej doprave pomerne hlučné miesto. Napriek tomu sa vedcom podarilo zachytiť neznámy zvuk, ktorý vychádza z Karibského mora. A vedia ho už aj vysvetliť.

Tento zvuk je príliš tichý na to, aby ho zachytilo ľudské ucho, ale i napriek tomu je tak silný, že ho bolo možné zachytiť až z vesmíru. Výskumníci ho prvýkrát zaznamenali, keď analyzovali údaje týkajúce sa morskej hladiny v Karibiku za posledných šesťdesiat rokov, aby vedeli predpovedať, čo sa môže stať v budúcnosti. 

Záujem vedcov o túto oblasť vychádza z toho, že Karibské more je mimoriadne dôležitou súčasťou globálnej morskej cirkulácie, zodpovednej za formovanie prúdov, ktoré sa stretávajú v Golfskom prúde. A pokiaľ chceme porozumieť tomu, ako sa naša klíma zmení v ďalších rokoch, potrebujeme pochopiť, ako sa horúca a studená voda pohybuje v rámci našej planéty. 

Experti z Univerzity v Liverpoole preto skúmali štyri rôzne modely oceánskej aktivity, aby zistili, aká je v danom regióne vodná dynamika. A počas toho zachytili podivné kolísanie tlaku v panve Karibiku. "Skúmali sme morský tlak a v tejto oblasti sa objavila jedna anomália. Bolo to ako boľavý palec, nevedeli sme si to vysvetliť. Nikdy sme nič také nepočuli," povedal Chris Hughes pre technologický portál Gizmodo. Či ide o reálny fenomén, výskumníci zistili tak, že skontrolovali údaje o vodnej hladine, tlaku, prílive a gravitácie v Karibiku z rokov 1958 až 2013. Prišli na to, že zachytená oscilácia produkuje slabú hlučnosť, ktorý znie ako pískanie. Je to tak silné, že stopy zvuku sa dajú prostredníctvom chvenia v zemskom gravitačnom poli zmerať až z vesmíru. 

Zvuk je spôsobený veľkou vlnou známou ako Rossbyho vlna, ktorá prechádza cez oceán smerom na západ, keď narazí na panvu Karibského mora, zmizne, a o 120 dní neskôr sa objaví na jeho východnom okraji. Tento proces sa potom prejavuje ako spomínané pískanie. "Keď fúknete do píšťalky, prúd vzduchu sa stane nestabilným a vyvolá rezonančnú zvukovú vlnu, ktorá sa zmestí do dutiny píšťalky. A keďže píšťala je otvorená, zvuk sa dostane von, takže ho môžeme počuť," vysvetlil Hughes v článku v odbornom časopise Geophysical Research Letters. 

Podobne pracuje aj oceánsky prúd pohybujúci sa cez Karibik. V istom momente sa stáva nestálym, vyvolá rezonanciu vlny. Vzhľadom na to, že Karibské more je čiastočne otvorené, dochádza k výmene vody so zvyškom oceánu, vďaka čomu túto rezonanciu počujeme. Keďže je ale Karibik oveľa väčší ako píšťalka, zvuk je položený až o tridsať oktáv nižšie než spodný tón klavíra, čiže je ľudským uchom prakticky nezachytiteľný. 

Pochopenie toho, ako sa správa Rossbyho vlna, je významné najmä z hľadiska predpovedania miestnej klímy a možných pobrežných záplav. Fenomén totiž dokáže zdvihnúť hladinu mora pozdĺž Kolumbie a Venezuely až o desať centimetrov. Rossbyho vlna môže mať dopad ale na celý Severný Atlantik tým, že reguluje prúd v Karibiku, ktorý je predzvesťou Golfského prúdu. 

Viac o téme: ZvukKaribikKaribské moreMorský prúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu