Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Prevratný objav vedcov: Úchvatné zistenie, najväčšia ríša sveta skrytá v pralese!

Archeológovia objavili v kambodžskom pralese obrovskú ríšu Zobraziť galériu (3)
Archeológovia objavili v kambodžskom pralese obrovskú ríšu (Zdroj: Foto: youtube)

PHNOMPENH - V okolí slávneho kambodžského chrámového komplexu Angkor Vat objavili archeológovia široký pás stredovekých miest, ktorých pozostatky skryl tropický prales. Podľa expertov mohli tieto mestá v 12. storočí tvoriť najväčšiu ríši sveta.

O veľkolepom objave informoval denník The Guardian. Vek miest odhadli archeológovia na 900 až 1400 rokov. Niektoré z nich sa pritom vraj čo do veľkosti vyrovnali kambodžskej metropole Phnompenh.

VIDEO Prevratný objav vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: youtube)

VIDEO Prevratný objav vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Mestá objavili vďaka leteckému prieskumu, v ktorom vedci využili metódu diaľkového prieskumu. Ide o vypočítavanie vzdialenosti na základe vypusteného laserového lúča. "Pod hustou klenbou stromov sme našli celé mestá, o ktorých nemal nikto tušenie, že vôbec existujú," povedal vedúci skupiny archeológ a člen tímu Damian Evans pre denník. 

Austrálski archeológovia stopy miest objavili pri preletoch nad oblasťou v roku 2015 za použitia laserovej technológie, keď zmapovali oblasť tiahnuci sa v dĺžke 1900 kilometrov. Evans ďalej uviedol, že nález by mohol prispieť k lepšiemu porozumeniu khmérskej kultúry a spochybniť tradičné teóriu o úpadku tunajšej ríše v 15. storočí.

Medzi objavmi sú hutnícke pece, bane, záhrady, budovy, mestá pospájané cestami a kanálmi. Vedci priznali, že objav v takom veľkom rozsahu vôbec nečakali. 

Viac o téme: MestoObjavPralesPhnompenh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu