Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Seizmológovia sú v pohotovosti: Svetu hrozí najhoršia prírodná katastrofa od roku 2011

História by sa mohla zopakovať Zobraziť galériu (3)
História by sa mohla zopakovať (Zdroj: TASR/AP)

SACRAMENTO - Vedci varujú pred novým zničujúcim zemetrasením, dostatočne silným na to, aby uvoľnilo obrovské cunami. Ak by sa tak stalo, mohlo by dôjsť ku katastrofe takého rozsahu, akú si svet od roku 2011, keď zasiahlo apokalyptické zemetrasenie Japonsko, nepamätá.

Seizmológovia lokalizovali ďalšiu nebezpečnú hrozbu v oblasti územia Kalifornie, ktorá sa nachádza v mieste zlomovej tektonickej línie. Ak by k predpovedanému zemetraseniu s magnitúdom 9,3 došlo, rozsah katastrofy si ani nedokážeme predstaviť, so strachom opisujú americké médiá.

Deje v Tichom oceáne vôbec nekorešpondujú s jeho menom: Geológ povedal, že pomaly zaniká

Vedci obavu z nového zemetrasenia vyjadrili po tom, ako sa za posledných desať dní v oblasti objavilo niekoľko slabších zemetrasení, najnovšie v kalifornskom Yucca Valley s magnitúdom 3,6. Na možné megazemetrasenie sa pripravujú aj pohotovostné služby, ktoré už dostali desivé echo.

Monštruózny záver prírodnej aktivity

Viaceré otrasy po sebe vyvolali podozrenie, že by mohlo dôjsť k najhoršiemu a zem svojím chvením upozorňuje na monštruózny záver prírodnej aktivity, ktorý by mohol presiahnuť doposiaľ namerané hodnoty. Z počítačových modelov vyplýva, že známy tektonický zlom San Andreas je schopný vyprodukovať zemetrasenie o maximálnej sile 8,3 magnitúda. Aj to by však bolo devastujúce. V roku 1906 totiž položilo na kolená San Francisco zemetrasenie s magnitúdom 7,9.

Seizmológovia sú v pohotovosti:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Najhlbšie vrásky na čele však vedcom robí subdukčná zóna Cascadia, ktorá sa tiahne pozdĺž tichomorského pobrežia od severnej Kalifornie k ostrovu Vancouver. Keby k avizovanému zemetraseniu skutočne došlo, bolo by ohrozených niekoľko väčších miest a milióny ľudí by čelili zhubným vlnám cunami. Dokonca by mohlo dôjsť k väčšej tragédii, než aká postihla Japonsko v roku 2011.

Japonsko po ničivom zemetrasení v roku 2011.
Zobraziť galériu (3)
Japonsko po ničivom zemetrasení v roku 2011.  (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: CunamiZemetrasenie Kalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu