Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci rozlúštili superzáhadu: FOTO rekordného 2000-ročného počítača, ktorý dokázal predpovedať...

Antikythera Mechanism Zobraziť galériu (5)
Antikythera Mechanism (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Vedci sa už viac ako sto rokov pokúšajú rozlúštiť zariadenie, ktoré bolo objavené vo vraku starej gréckej lode. Teraz sú k tomu údajne bližšie, než kedykoľvek predtým. Už vedia, na čo slúžil viac ako dvetisícročný počítač.

Nad zariadením známym ako Antikythera Mechanism si mozgy sveta lámu hlavu už od roku 1901. Tento mesiac medzinárodný tím expertov oznámil na pôde Historickej knižnice Kateriny Laskaridis výsledky výskumu, ktorý túto záhadu zrejme konečne objasní. To, čo sa im podarilo zistiť, len potvrdzuje poznatky, ktoré už máme k dispozícii. Zároveň ale odhalili nové detaily, ktoré pomôžu vniesť viac svetla do toho obdobia gréckej histórie, o ktorom vieme len veľmi málo. 

Vedci rozlúštili superzáhadu: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tropický prales ukrýval totálnu bombu: Archeológovia objavili azda najväčšiu ríšu sveta

Keď prieskumníci mechanizmus pred viac ako storočím objavili, nevedeli, o čo ide. Ležalo to medzi uprostred bronzových a mramorových sôch a spočiatku to vyzeralo ako sedimentujúci kus bronzu. Krátko po tom, ako prístroj vytiahli von, sa ale rozpadol na viacero spletitých súčiastok. Keď sa ich pokúšali dať späť dokopy, zistili, že by mohlo ísť o mechanický počítač, pomocou ktorého starí Gréci študovali oblohu. Jeho vek siaha do obdobia 200 až 70 pred naším letopočtom. 

Vedci rozlúštili superzáhadu: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vedci rozlúštili superzáhadu: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vedci s využitím najmodernejších metód zrekonštruovali mechanizmus a zisťovali, ako fungoval. Nevedomky tak ale podľa člena tímu Mikea Evansa rozlúštili aj vysvetľujúci text, ktorý je vyrezaný na povrchu počítača. Momentálne sú schopní prečítať asi 3500 znakov."Je to ťažká mravenčia práca, pretože počítač pochádza z obdobia, o ktorom vieme veľmi málo. A už vôbec nie o vtedajšej astronómii a technológiach," uviedol profesor histórie na Newyorskej univerzite Alexander Jones. 

Rekonštrukcia počítača
Zobraziť galériu (5)
Rekonštrukcia počítača  (Zdroj: SITA/AP)

Počítač vraj podľa neho slúžil ako kalendár Slnka a Mesiaca. Zobrazoval fázy Mesiaca, pozíciu oboch telies vo zverokruhe, takisto pozíciu planét a na základe toho potom vytváral predpovede zatmenia. "Neslúžil ako výskumný nástroj, ale skôr ako pomôcka pri vyučovaní o vesmíre. Je to taká učebnica astronómie, ktorá mapovala pohyby oblohy a planét a dávala ich do súvislosti so životom starovekých Grékov," doplnil Jones. 

Viac o téme: GréckoObjavAntikythera MechanismNajstarší počítač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu