Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prelomová udalosť: Táto žena zrušila mnohé tabu, no zatrhli jej "erotický" rituál

Marie Zdenka Baborová
Marie Zdenka Baborová (Zdroj: wikimedia/Zlatá Praha, vol. 18, iss. 37)

PRAHA - Pred 115 rokmi, 17. júna 1901, zažila Veľká aula pražského Karolina slávnostné chvíle - doktorkou filozofie bola totiž vyhlásená prvá žena v histórii pražskej univerzity, dvadsaťštyriročná Marie Zdenka Baborová. Dnes je vysokoškolské vzdelanie žien už samozrejmosťou, a študentiek je toľko ako ich mužských náprotivkov.

Historik o tajomstve legendárneho veľmoža z Trenčína: Poslednou nádejou je stará povesť

Dcéra riadiaceho učiteľa z Prahy absolvovala dievčenské gymnázium Minerva v roku 1896. Potom sa stala riadnou poslucháčkou zoológie a geografie na Filozofickej fakulte Českej univerzity. Vtedy totiž ešte Prírodovedecká fakulta neexistovala. Zaoberala sa najmä štúdiom dierkonožcov a hmyzu a na zoologickú tému tiež vypracovala dizertačnú prácu. Rigorózum zo zoológie, geografie aj filozofie zložila s vyznamenaním.

Prelomová udalosť: Táto žena
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: wikimedia/Zlatá Praha, vol. 18, iss. 37)

Prelomové a predsudky búrajúce "dievčenské" promócie sa uskutočnili v čase návštevy cisára Františka Jozefa I. v Prahe. Ten pri svojej návšteve univerzity zotrval s Baborovou dokonca v kratšom srdečnom rozhovore. Promócií, pri ktorej bolo nutné vynechať aj príliš "erotický" rituál, teda symbolický bozk, ktorý doktorand dostával od promótora, sa zúčastnil rad významných osobností na čele s Františkom Ladislavom Riegerom či pražským primátorom Vladimírom Srbom.

Viac o téme: UniverzitaMarie Zdenka Baborová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu