Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Albert Einstein učinil pred 100 rokmi vizionársku predpoveď: Vedci potvrdili, že mal pravdu!

Gravitačné vlny naozaj existujú. Zobraziť galériu (3)
Gravitačné vlny naozaj existujú. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Vedcom sa znovu podarilo zachytiť takzvané gravitačné vlny, ktorých existenciu pred takmer sto rokmi v rámci svojej všeobecnej teórie relativity predpovedal Albert Einstein. Na tlačovej konferencii vo Washingtone tím astronómov v stredu oznámil, že po prvom zachytení vlani v septembri sa podarilo zaznamenať nové gravitačné vlnenie. To potvrdzuje, že prvý signál nebol náhodný.

Teória relativity zmenila svet: Cesta Alberta Einsteina k fyzikálnemu objavu storočí

Gravitácia, alebo príťažlivosť, sa šíri vo vlnách, ako napríklad svetlo. Namiesto radiácie sa ale šíri chvením priestoru. Všetky vedecké informácie o vesmíre pramenili doteraz z elektromagnetického vlnenia, akým sú rádiové vlny, viditeľné svetlo alebo žiarenie gama. Pretože ale toto vlnenie je pri ceste vesmírom vystavené rušeniu, informácie z neho získané sú len obmedzené. Gravitačné vlny žiadnemu rušeniu nepodliehajú a môžu priniesť o okolitom kozme veľa nových poznatkov.

Gravitačné vlny sú výsledkom obrích kolízií vo vzdialenom vesmíre. Septembrový úspech vyvolal pochybnosti skeptikov, či nejde len o náhodnú epizódu. Teraz je podľa vedcov zrejmé, že môže ísť o pravidelne sa opakujúci jav.

Albert Einstein učinil pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Druhé zachytené gravitačné chvenie je podľa astrofyzika Szabolcs Marka dôsledkom kozmickej zrážky dvoch čiernych dier, objektov s mimoriadne veľkou hustotou, ktorá sa odohrala vo vzdialenosti 1,4 miliardy svetelných rokov od Zeme. Čierne diery, ktoré sa zrazili, boli osemkrát respektíve štrnásťkrát väčšie než Slnko.

Albert Einstein
Zobraziť galériu (3)
Albert Einstein  (Zdroj: SITA/AP)

K zachyteniu gravitačných vĺn došlo v oboch prípadoch s využitím obrích laserových detektorov umiestnených v amerických štátoch Louisiana a Washington. Detektory, označované skratkou Packaging (Laser Interferomet Gravitational-Wave Observatory), fungovali synchronizovane a dokázali zaznamenať mimoriadne slabé vibrácie vychádzajúce z gravitačných vĺn.

Viac o téme: Teória relativityAlbert EinsteinGravitačné vlny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu