Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Črevné inferno: Najväčší potravinový škandál, zločinci zarábajú milióny na týchto grcoch

Policajti objavili v Grécku tri nezákonné výrobne liehovín. Zobraziť galériu (5)
Policajti objavili v Grécku tri nezákonné výrobne liehovín. (Zdroj: Foto: Europol )

NEW YORK - Kolesá spravodlivosti sa na mnohých miestach otáčajú veľmi pomaly, ale o to rýchlejšie sa obráti žalúdok stravníka nad toxickými a pančovanými produktmi, ktoré nedávno policajné agentúry v rámci Interpolu a Europolu zhabali v 57 krajinách sveta, napísal denník The New York Times.

Potravinový megaškandál otriasa svetom: Miliardový krimi priemysel, možno ste TOTO jedli aj vy

Máte chuť na predjedlo? Čo tak 75 kilogramov kuracích čriev marinovaných vo formalíne, ktorý je ako potravinové aditívum zakázaný? Práve táto "pochúťka" sa pred časom našla v Indonézii, kde sa kuracie čreva konzumujú sušené, alebo na špajli.

Alebo by ste si možno radi zobli talianske olivy, ktoré výrobca natrel síranom meďnatým, aby vyzerali zelenšie? A čo cukor šmrncnutý hnojivom v Sudáne? Na nelegálny alkohol miešaný a pálený v Grécku, Británii či Burundi sa radšej ani nepýtajte.

Talianske olivy prifarbované síranom meďnatým.
Zobraziť galériu (5)
Talianske olivy prifarbované síranom meďnatým.  (Zdroj: Foto: Europol )

Podľa medzinárodných policajných agentúr Interpol a Europol zarábajú zločinci milióny dolárov ročne tým, že podobné a ešte horšie produkty predávajú nič netušiacim zákazníkom.

Dve tony kačiaceho mäsa v Maďarsku vydávali za husaciu pečeň.
Zobraziť galériu (5)
Dve tony kačiaceho mäsa v Maďarsku vydávali za husaciu pečeň.  (Zdroj: Foto: Europol )

Pri nedávnych spoločných operáciách skončilo v policajnej pasci zhruba 11.000 ton falšovaného a nebezpečného jedla, a bezmála 1000 hektolitrov falošných nápojov. Ide o najväčšie záťahy Interpolu a Europolu, aké boli kedy vykonané.

"Falošné a nebezpečné potraviny a nápoje ohrozujú zdravie a bezpečnosť ľudí po celom svete, ktorí bez toho, aby čokoľvek tušili, nakupujú tento potenciálne nebezpečný tovar," povedal Michael Ellis, ktorý vedie jednotku Interpolu špecializujúcu sa na zákroky proti pašovaniu nelegálneho tovaru a falšovanie.

V Maďarku, Taliansku, Litve a Rumunsku objavili colníci a policajti falšované čokolády, sladkosti a nealkoholické perlivé víno mieriace do západnej Afriky. V rámci spoločnej globálnej operácie zatkla juhokórejská polícia muža, ktorý pašoval potravinové doplnky obsahujúce škodlivé látky - napriek tomu boli on-line propagované ako "čisto prírodné produkty".

Ilegálny bitúnok.
Zobraziť galériu (5)
Ilegálny bitúnok.  (Zdroj: Foto: Europol )

Trvalým nebezpečenstvom sú falošné alebo nesprávne informácie na etiketách výrobkov, uvádza Interpol. Napríklad v Austrálii bola dodávka arašidov prebalená do iných vreciek a označená ako drahšie píniové oriešky. To však predstavuje okrem finančného podvodu aj vážne riziko pre osoby trpiace ťažkou alergiou na arašidy.

V tejto reštaurácii sa tlačili zvratky do krku aj otrlým kontrolórom: FOTO Našli v nej...

Pri ďalšom záťahu objavila polícia v Bolívii skladisko, kde zabavila tisíce plechoviek lacných sardiniek a falošné etikety, ktoré by z nich jednoduchým nalepením vytvorili slávnu peruánsku značku.

Policajti v Belgicku zhabali opičie mäso.
Zobraziť galériu (5)
Policajti v Belgicku zhabali opičie mäso.  (Zdroj: Foto: Europol )

A vo východnej Číne polícia zasiahla v dvoch dielňach, kde sa čisto z chemických látok vyrábali morské medúzy, ktoré nikdy more ani nevideli. Zato obsahovali vysoké množstvo takýchto "lahôdok", ako je hliník. Medúzy sú v častiach Číny obľúbené predovšetkým v letných mesiacoch, kedy si ich ľudia krájajú na tenké plátky do šalátu.

Viac o téme: JedloFalšovanieEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu