Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európa, priprav sa! Už to vypuklo aj u nás: VIDEO Nemecko zasiahli dve tornáda naraz!

Tornáda už nie sú raritou ani v Európe. Zobraziť galériu (2)
Tornáda už nie sú raritou ani v Európe. (Zdroj: Youtube/hz.de – Nachrichten aus Schleswig-Holstein)

BRATISLAVA/BERLÍN - Počasie je čoraz nevyspytateľnejšie. Podľa slovenských meteorológov sme cez víkend na našom území takmer prekonali najväčší zrážkový rekord. Nielen my sme však zdolávali nástrahy oblohy. Oveľa horšie na tom boli Nemci, ktorých územím sa po devastujúcich záplavách v nedeľu prehnali hneď dve tornáda naraz!

Ako Topkám vysvetlil klimatológ Pavel Matejovič, počasie bude aj na Slovensku čoraz živelnejšie. Pri búrkach sa môžu vyskytnúť rôzne nebezpečné atmosférické javy. Okrem bleskov to môže byť hlavne krupobitie, prívalový dážď a prudký nárazový vietor, ktorý nazývame húľavou. Čím bude teplejšie, tým môžu byť nebezpečné prejavy búrok intenzívnejšie, pri veľmi silných prívalových dažďoch sa môžu vyskytnúť aj lokálne povodne,“ dodal slovenský odborník.

Meteorológ prezradil, ako sa vyznať v oblakoch na FOTO: Počasie možno vyčítať aj z oblohy

Slovenskí meteorológovia v nedeľu namerali v obci Gbelce úhrn zrážok takmer 61 mm za hodinu, pričom až 29,5 mm spadlo za 10 minút! Minútová intenzita teda bola bezmála 3 mm, čo je u nás extrémna hodnota a približuje sa najvyššiemu úhrnu zrážok, ktorý sme doposiaľ namerali na našom území - 228,5 mm za 65 minút, čo v priemere predstavuje 3,5 mm za minútu (samozrejme, vtedy sme nemali nepretržité údaje z automatickej stanice, teda v rámci niektorého 10-minútového intervalu to mohlo byť viac). Bolo to v roku 1957 v obci Salka, ktorá je zhodou okolností len 18 kilometrov východne od Gbeliec (nič to ale nevypovedá o klíme daného regiónu, podobný úhrn sa môže vyskytnúť kdekoľvek na našom území),“ spresnili na stránke SHMÚ odborníci.

Klimatológ o skazonosných záplavách: Počasie je čoraz záludnejšie, ani my nie sme v bezpečí

Európa, priprav sa! Už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Dve tornáda naraz!

Oveľa silnejší meteorologický zážitok však počasie pripravilo severným Nemcom, ktorým nad hlavami v nedeľu 5. júna zúrilo tornádo. Portál Wetteronline.de píše o extrémne zriedkavej a veľkolepej prírodnej scenérii v Šlezvicku-Holštajnsku. Mohutné dvojité tornádo sa na oblohe krútilo až dlhých 15 minút. Tornáda sa objavili krátko po ničivých záplavách, ktoré v krajine napáchali množstvo škôd a vyžiadali si dva ľudské životy.

Viac o téme: RekordyPočasieTornádoZrážkyGbelce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu