Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pred sto rokmi sa medzi Slovákmi rozšíril obrovský blud: Zomierali kvôli nemu aj deti

Ľudia sa vyhovárali na Boha. Zobraziť galériu (3)
Ľudia sa vyhovárali na Boha.

BRATISLAVA - V roku 1916 bojovali Slováci nielen vo vojne, ale predovšetkým s vojnovými následkami. Nedostatok liekov a lekárov sa odrazil najmä na vysokej úmrtnosti. Lieky zdraželi natoľko, že sa medzi ľuďmi rozšíril hlúpy blud.

V mnohých okresoch lekár chýbal a ak bol, väčšinou starý, ktorý nestíhal obehať pacientov. Neľahké okolnosti však nahrávali ľudskej hlúposti a darebáctvu, ktoré chorobu zahaľovalo do rúcha nábožnosti. „Keď Pán Boh chce, ožije, a keď chce, umre,“ dušovali sa ľudia zalamujúci rukami.

Storočné noviny varovali pred utajovaným zlom: Aj Slováci sa museli podrobiť prehliadke

Ako ďalej písali Slovenské ľudové noviny z 26. mája 1916, ľud sa často vyhováral  na „Boha“ a príbuzní nepohli ani prstom, aby chorému pomohli uzdraviť sa. To bola jedna z najrozšírenejších „chorôb“. „Nechce sa im obstarať povôz, ľúto im je zaplatiť lekára a lieky, zavrú dvere na kľúč, nechajú chorého ‚na Božiu opateru‛ a idú po svojej robote,“ kritizovali noviny.

Kvôli tomuto bludu zomierali tisíce detí a dospelých. Ľudia sa chceli vyhnúť opatere, starostiam a peňažným výdavkom, preto podľa novín svoju neochotu radšej zaobaľoval do pobožnostkárstva.

Pred sto rokmi sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dikda.eu)

Pred sto rokmi sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dikda.eu)

Viac o téme: Noviny pred sto rokmiStoročné noviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu