Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď Egypt vyšetruje nešťastie, nečakajte výsledky: Neuveriteľné FAILY miestnej polície

Keď Egypťania vyšetrujú, nečakajte, že k niečomu dospejú Zobraziť galériu (2)
Keď Egypťania vyšetrujú, nečakajte, že k niečomu dospejú (Zdroj: TASR/AP)

KÁHIRA - Keď sa vlani v októbri na Sinaji zrútilo ruské lietadlo spoločnosti Metrojet a zahynulo 224 ľudí, k zodpovednosti sa prihlásila egyptská odnož Daeš. Ani nie o týždeň neskôr Briti povedali, že majú podozrenie na bombu. Americké úrady súhlasili, poukazovali na Daeš. Rusi neskôr vyhlásili, že za pádom stroja bol teroristický útok. Prípad uzavretý, zdalo by sa. Ale Egypt všetky tieto teórie označil za predčasné, píše britský týždenník The Economist.

V decembri egyptskí vyšetrovatelia zverejnili predbežnú správu hovoriacu o tom, že pre terorizmus alebo bezpečnostné zlyhanie nesvedčia žiadne dôkazy. Záverečnú správu doteraz nevydali (prinajmenšom nie verejne). Len vo februári prezident Abdal Fattah Sisi nepriamo potvrdil, že išlo o teroristický útok. 

Keď Egypt vyšetruje nešťastie,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Keď Egypt vyšetruje nešťastie,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teraz Egypt vyšetruje ďalšie nešťastie, zrútenie lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré spadlo Stredozemného mora 19. mája. Zahynulo 66 ľudí. Šéf tímu egyptských vyšetrovateľov, ktorý sa zaoberal už pádom stroja Metrojetu, ohlásil, že predbežná správa bude hotová za mesiac. len málokto je však presvedčený o tom, že katastrofu osvetlí, zvlášť preto, že kauza je pre Egypt nepríjemná. "Vyšetrovanie si žiada čas, nie je prečo uponáhľať závery," povedal Sisi. 

Lenže Egypt si vypestoval schopnosť viesť nekonečné vyšetrovania, ktoré nikam nevedú alebo prinesú výsledky priaznivé pre krajinu. Niektorí si spomenú na let číslo 990 spoločnosti EgyptAir, ktorý skončil v mori pri americkom pobreží v roku 1999. Americké úrady vtedy uviedli, že stroj naviedol k zemi pilot a predložil presvedčivé dôkazy. Egypt utratil milióny dolárov za to, aby dokázal niečo iné. 

A existujú ďalšie hojné príklady, napríklad egyptské vyšetrovanie smrti ôsmich mexických turistov a štyroch miestnych sprievodcov v západoegyptskej púšti vlani v septembri. Niet takmer pochýb o tom, čo sa stalo - skupinu zasiahol letecký úder egyptskej armády. "Priehľadné" vyšetrovanie Káhiry bolo ale podrývané zákazom, aby novinári o incidente písali alebo ho skúmali. Žiadne závery neboli zverejnené. Egyptské úrady obvinili cestovnú kanceláriu, že turistov poslala do zakázanej oblasti. V polovici mája vyjadrilo mexické ministerstvo zahraničia ohľadom priebehu vyšetrovania "prekvapenie a nespokojnosť". 

Taliansko reagovalo ešte silnejšie na egyptské vyšetrovanie smrti Giulia Regeniho, talianskeho študenta zaoberajúceho sa v Káhire egyptskými odbormi, čo je citlivá téma. Regen zmizol 25. januára a o dva týždne neskôr bolo nájdené jeho telo. Nieslo známky mučenia, poznávaciu značku bezpečnostných služieb. Vyšetrovatelia ale ponúkli iné vysvetlenie jeho smrti a odmietli sa pýtať na vyšších miestach. V marci egyptská polícia oznámila, že zastrelila štyroch ľudí zodpovedných za Regeniho smrť - mužov, ktorí sa "prezliekli za policajtov, unášali cudzincov a kradli ich peniaze."

Tomu verí okrem Egypta len málokto. Taliansko v apríli odvolalo svojho veľvyslanca kvôli neochote egyptských úradov spolupracovať. Neposkytli príslušné zábery z kamier a telefónne záznamy, uviedli Taliani. Niekoľko otázok zostáva nezodpovedaných - prečo si Regeniho únoscovia nechali ešte týždne jeho veci po tom, čo ho zabili? Prečo by ho zlodeji mučili? A prečo neboli zatknutí, ale zabití? Nikto neočakáva, že by odpovede prišli z Káhiry. 

Egyptskí vyšetrovatelia sa už zasa sporia s ostatnými (a medzi sebou), tentoraz o okolnostiach páde lietadla EgyptAir. Odmietli špekulácie, že sa lietadlo pred pádom otriaslo alebo že na palube vybuchla bomba. Provládne médiá píšu o týchto možnostiach ako o zahraničnom sprisahaní s cieľom oslabiť Sísího, ktorý sa vyhlasuje za ochrancu Egypta. Zrútenie lietadla zrejme zasadí ďalšiu ranu egyptskému turistickému priemyslu, hlavnému pilieru ekonomiky a dôležitému zdroju cudzej meny.

Sísí sa už sťažoval na pokus brániť nášmu vyšetrovaniu. Nariadil úradom, aby verejnosť informovali o všetkých nálezoch. To už ale vyhlasoval v minulosti. "Nič nebudeme skrývať," povedal po páde stroja Metrojetu. Jeho vláda ale v odhaľovaní pravdy zlyháva. 

Viac o téme: EgyptLetecké nešťastieEgyptairMetrojet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu