Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Klimatológ o skazonosných záplavách: Počasie je čoraz záludnejšie, ani my nie sme v bezpečí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Hoci ich meteorológovia dokážu predvídať niekoľko dní vopred, objavujú sa pomerne nečakane. Známy klimatológ Pavel Matejovič vysvetlil, prečo môžu Európu ničiť záplavy čoraz častejšie.

Objavujú sa záplavy v určitých cykloch, periódach? Dajú sa predvídať?

Povodne a záplavy sú prirodzenou súčasťou stredoeurópskej klímy a vyskytovali sa aj v minulosti. Môžu sa vyskytnúť vo všetkých ročných obdobiach, vznikajú pri určitých poveternostných situáciách. Nedá sa povedať, že by sa vyskytovali v nejakých cykloch, často totiž zasiahnu len určité regióny. Dnes sa dajú predpovedať aj s predstihom niekoľkých dní, národné meteorologické služby vydávajú v takom prípade  výstrahy. No nedá sa predpovedať, či sa v konkrétnom ročnom období alebo roku vyskytne viac alebo menej záplav a povodní, resp. ktorý región bude nimi postihnutý najviac.

Hrozia teraz Slovensku ničivé záplavy častejšie?

V súčasnosti sa zrýchlil proces zmeny klímy. Vyššia globálna teplota planéty spôsobuje aj zvýšenú frekvenciu klimatických extrémov. Na strane jednej je to sucho, na strane druhej častejší výskyt intenzívnych zrážok, ktoré môžu spadnúť v relatívne krátkom časovom intervale. Teplejšia atmosféra sa totiž správa ako špongia a dokáže absorbovať viac vodnej pary. Ak sa vytvoria vhodné poveternostné podmienky, vodná para môže kondenzovať a vo forme atmosférických zrážok potom vypadáva z oblakov.

V ktorom období roka k tomuto stavu dochádza?

K takýmto situáciám prichádza hlavne v teplom polroku (apríl - september), keď sa vytvárajú podmienky na vznik búrok. Ak je vzduch teplý a zároveň vlhký, prudko stúpa do horných vrstiev atmosféry, kde je chladnejšie a vodná para sa tak môže rýchlo zmeniť na vodu. Oblačnosť má výraznejší vertikálny vývoj, búrkové oblaky sú mohutnejšie a často sa sformujú do rozsiahlejších oblačných systémov. S nimi potom bývajú spojené aj intenzívne búrky sprevádzané bleskami, krúpami, silným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami.

Naposledy veľká voda prekvapila Nemecko, teraz Francúzsko. Kde v Európe očakávajú meteorológovia tento rok najviac záplav či prívalových dažďov?

V letnom období môžu intenzívne búrky zasiahnuť v podstate ľubovoľnú oblasť kontinentálnej Európy, možno s výnimkou severnej Škandinávie, kde je to menej pravdepodobné. Momentálne je to najmä v západnej časti Európy, ale o niekoľko týždňov to môže byť na Balkáne, v strednej Európe alebo na Ukrajine, nedá sa presne určiť, ktorá časť Európy bude nimi najviac postihnutá. Západná časť Európy je však citlivejšia na takéto javy, pretože sa nachádza v blízkosti Atlantického oceánu, vzduch je tam viac vlhký a stretávajú sa tam často teplé prúdy zo severnej Afriky s chladnejšími z Atlantiku. V blízkosti takýchto výrazných teplotných rozhraní sa potom vytvárajú podmienky na vznik intenzívnych búrok a výdatných zrážok.

 

Viac o téme: ZáplavyKlimatológPavel Matejovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu