Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ľadové pokušenie s kávou alebo ľadové osvieženie s čajom?

JacobsPickwick_dáte si kávu alebo čaj? Zobraziť galériu (5)
JacobsPickwick_dáte si kávu alebo čaj? (Zdroj: PR)

Otázka, ktorú takmer denne dostávame alebo ju sami kladieme. Priateľom, známym, návštevám či kolegom. Tak, ako sa delíme na pravákov a ľavákov či ženy a mužov, tak môžeme pomyselne rozdeliť ľudí na kávičkárov a čajičkárov. Niektorí inklinujú viac ku káve, iní si zase nevedia predstaviť deň bez šálky chutného čaju. Hoci káva a čaj tvoria dva úplne odlišné svety, predsa žijú v symbióze, ich cesty sa neustále prepletajú. Ich príprava a pôžitok z nich je pre ozajstných fajnšmekrov doslova rituálom. A čo vy? Dáte si radšej kávu alebo čaj?

Pokušenie s kávou Jacobs

Káva patrí vo svete medzi najobľúbenejšie nápoje. Z prieskumu spoločnosti IPSOS, do ktorého sa zapojilo takmer 2 000 spotrebiteľov vyplýva, že až 87 % opýtaných už niekedy pilo alebo zvykne piť kávu, a toto percento zahŕňa ľudí rôznych vekových kategórií. Títo ľudia najčastejšie siahnu po instantnej káve alebo kapučíne. Až 60 % ľudí, ktorí pijú kávu pravidelne, si do nej podľa prieskumu pridáva mlieko, pričom to sa teší väčšej obľube u žien. 52 % opýtaných nevypije kávu bez cukru a bez osladenej kávy si nevedia predstaviť deň skôr muži než ženy. 

Pre mnohých je káva neodmysliteľnou súčasťou každého rána, kedy ľudia oceňujú najmä jej povzbudzujúce účinky. Počas dňa napomáha k udržaniu koncentrácie a veľa ľudí popoludní pri šálke kávy na chvíľu unikne z reality a nezameniteľná aróma kávy ich prenesie aspoň na pár minút ďaleko od každodenných povinností. Vychutnajte si počas horúcich dní ľadovú kávu aj ako skvelý dezert. Plánujete s priateľmi popoludňajší oddych alebo posedenie na záhradke a radi by ste im ponúkli kávu, ale na teplý nápoj je príliš horúco? Stavte na jej ľadový variant! Inšpirujte sa jednoduchými a lahodnými receptami, ktoré potešia chuťové poháriky každého kávičkára.

Osvieženie s čajom Pickwick

Slovo čaj pochádza z čínštiny, rovnako ako čaj samotný. V zime príjemne zahreje a počas horúceho leta dokáže, naopak, poriadne schladiť, osviežiť a najmä zahnať smäd. Z rovnakého prieskumu spoločnosti  IPSOS vyplynulo, že až 92 % opýtaných zvyklo alebo zvykne piť čaj. Ľudia najčastejšie siahajú po rutinne známych čajoch – čierny, zelený, bylinkový či ovocný čaj vedú rebríčky obľúbenosti tohto nápoja.

Ak ste skôr vyznávačom čajovej kultúry, aj pre vás je tu niekoľko inšpirácií v podobe receptov, ktorými v lete spestríte vám i vašim návštevám pitný režim. Ľadové čaje zachutia aj tým najmenším, pre ktorých je dodržiavanie dostatočného príjmu tekutín obzvlášť náročné. Fantázii sa medze nekladú. Jednoduché, ľahko pripraviteľné recepty zo základných surovín vykúzlite ľahko a hravo!

Ste viac káva alebo čaj? Pozrite si video zo súboja týchto ľadových nápojov!

Vyhrajte skvelú sadu na prípravu domácich ľadových nápojov

Tak čo? Dáte si radšej kávu alebo čaj? Zapojte sa do súťaže spoločnosti Jacobs Douwe Egberts a vyhrajte skvelú sadu na prípravu vlastných domácich ľadových nápojov! Kúpte si akýkoľvek výrobok značky Jacobs, Pickwick alebo Douwe Egberts ochutenú instantnú kávu a uchovajte si pokladničný blok. Pripravte akýkoľvek ľadový nápoj podľa vašich predstáv a vyfoťte ho spolu s použitým produktom. Kliknite na stránku www.bavsakavoualebocajom.sk, nahrajte fotografiu a možno práve na vás sa usmeje šťastie a vyhráte jednu zo štyristo sád na prípravu domácich ľadových nápojov! Súťaž prebieha 1.6. – 30.6. 2016.

 

Ľadová káva s čučoriedkami

Ingrediencie:

250 ml vody

100 g krupicového cukru

200 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok + na ozdobu

2 lyžičky instantnej kávy Jacobs Velvet

200 ml vody

hrsť ľadu

2 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka

Postup:

Najskôr pripravte sirup. V hrnci zmiešajte 250 ml vody s cukrom a čučoriedkami, priveďte do varu, stiahnite plameň a  povarte 15 minút, až sa zmes zredukuje na polovicu.

Kávu Jacobs Velvet zalejte horúcou vodou. Nechajte ju trochu vychladnúť. Do pohára dajte čučoriedkový sirup a potom vložte ľad. Prelejte kávou a oslaďte kondenzovaným mliekom. Podávajte ozdobené čerstvými čučoriedkami.

 

Vietnamská káva

Ingrediencie:

2 lyžičky instantnej kávy Jacobs Krönung

200 ml teplej vody

2 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka

hrsť ľadu

Postup:

Instantnú kávu Jacobs Krönung dajte do džbánku a zalejte teplou vodou. Do pohára dajte kondenzované mlieko, ľad a napokon prilejte vlažnú kávu.

 

Ľadový čaj s lesným ovocím

Ingrediencie:

4 vrecká ovocného čaju Pickwick Lesné ovocie

1 lyžica citrónovej šťavy

2 - 3 lyžice trstinového cukru alebo sirupu s príchuťou lesného ovocia

po hrsti černíc, malín, čučoriedok a lesných jahôd (môžu byť aj mrazené)

jahodové, čučoriedkové alebo malinové listy na ozdobu

500 ml horúcej vody

200 ml studenej vody

ľad

Postup:

Vrecká čaju Pickwick Lesné ovocie zalejte cca 500 ml horúcej vody a nechajte 6 - 8 minút lúhovať. Pridajte cukor alebo sirup podľa chuti a nechajte vychladnúť.

Po vychladnutí dochuťte čaj citrónovou šťavou, nasypte ovocie, ľad (nemusí byť, pokiaľ máte ovocie mrazené) a ozdobte lístkami jahôd.

 

Zázvorový ľadový čaj

Ingrediencie:

4 vrecúška  ovocného čaju Pickwick Zázvor s citrónom a citrónovou trávou

7 cm kúsok čerstvého zázvoru

3 lyžice medu

1 lyžica citrónovej šťavy + 2 citróny nakrájané na plátky

750 ml horúcej vody

hrsť mäty alebo tymiánu

hrsť ľadu

Postup:

Do džbánu dajte vrecúška s čajom Pickwick Zázvor s citrónom a citrónovou trávou a zázvor pokrájaný na tenké plátky. Zalejte 750 ml vriacej vody a nechajte 6 - 8 minút lúhovať. Vyberte vrecká s čajom, dochuťte medom a citrónovou šťavou. Nechajte vychladnúť. Pred podávaním pridajte kolieska citrónu a bylinky. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu