Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tvrdý ortieľ nad Čubírkovou: Celé Československo sledovalo proces s brutálnou vrahyňou

Irena Čubírková Zobraziť galériu (2)
Irena Čubírková (Zdroj: policie-cr.cz)

BRATISLAVA - Proces s Irenou Čubírkovou sledovalo koncom mája 1966 celé bývalé Československo. Trestný senát Krajského súdu v Bratislave odsúdil pred 50 rokmi, 31. mája 1966, túto ženu obžalovanú z dvojnásobnej vraždy na trest smrti.

Legendárny príbeh Čubirkovej ožije: Rakúska autorka sa inšpirovala jej príbehom

V októbri 1951 zavraždila svojho manžela, s ktorým žila v českom Trutnove a v decembri 1964 zase svojho druha na Slovensku. Čubírková bola matkou siedmich detí – štyri mala s manželom a tri so spomínaným druhom.

Celú československú verejnosť vtedy vzrušil nález ľudskej hlavy na toalete vlaku smerujúceho z Trnavy do Bratislavy. Prípad sa následne skomplikoval nálezom zakrvavených montérok v nákladnom vlaku vypraveného toho istého dňa z Bratislavy do maďarskej Budapešti.

Irena Čubírková, ktorá sa narodila 15. marca 1923, obdive vraždy vykonala po dokonalej príprave a v prípade vraždy manžela až po niekoľkých pokusoch. Svoju prvú vraždu spáchala 10. októbra 1951 až na tretí pokus. Obeťou bol manžel, ktorý odhalil jej neveru. Všetko zinscenovala tak, že zranenia, ktorým podľahol spôsobili padajúce kachle.

V roku 1959 sa Irena Čubírková presťahovala na Slovensko. Žila so svojím druhom Ambrózom Ščepkom v obci Boleráz. Dňa 7. decembra 1964 sa Ščepka, ktorý sa ku nej vraj hrubo správal, už od rána opíjal, neskôr spadol zo stoličky a zaspal. Čubírková vzala sekeru a dvakrát ho ňou udrela do hlavy. Hlavu oddelila od tela. Telo spálila v peci na chlieb a hlavu v nákupnej taške neskôr pohodila na toalete vo vlaku Trnava - Bratislava, kde ju objavil sprievodca.

Irena Čubírková a Ambróz Ščepka.
Zobraziť galériu (2)
Irena Čubírková a Ambróz Ščepka.

Vtedy už Čubírková v Trnave nahlasovala zmiznutie svojho druha. Do policajného protokolu nadiktovala vopred pripravený priebeh udalostí. Pri výpovedi bola však neistá, preto nariadili domovú prehliadku. Pod ťarchou dôkazov sa nakoniec priznala.

V súvislosti s prípadom v Boleráze, polícia spravila exhumáciu telesných pozostatkov Jána Čubírku. Dodatočnou prehliadkou sa zistilo, že zranenia, ktorým podľahol, nemohli spôsobiť padajúce kachle. Čubírková sa napokon priznala aj k tejto vražde.

Irena Čubírková bola 31. mája 1966 odsúdená na trest smrti obesením. Žiadosť o milosť zamietli. Rozsudok vykonali 28. septembra 1966 v Prahe na Pankráci.

Viac o téme: Irena Čubírková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu