Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jej smrť zostáva záhadou: Takto žil najväčší sexsymbol 20. storočia - Marilyn Monroe

Marilyn Monroe Zobraziť galériu (4)
Marilyn Monroe (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/PRAHA - Patrí k slávnym hereckým legendám 20. storočia aj najväčším sexuálnym symbolom všetkých čias. Snažila sa zbaviť imidžu hlúpej blondínky a nikdy neobjasnené okolnosti jej predčasnej smrti vedú k veľkému množstvu špekulácií a teórií. Americká herečka Marilyn Monroe, ktorá by 1. júna oslávila 90 rokov, pôsobila svojou nebývalou krásou a kyprými tvarmi na mužov po celom svete ako magnet.

Najlepšie životné múdrosti božskej Marilyn: Tieto myšlienky by si mala osvojiť každá žena!

Za svoj krátky život pútavala pozornosť bulvárnej tlače nielen svojimi filmovými rolami, ale aj neusporiadaným osobným životom, búrlivými milostnými avantúrami a v posledných rokoch aj zlým zdravotným stavom. Osobnú krízu, ktorá u nej prepukla začiatkom 60. rokov totiž riešila kombináciou upokojujúcich prostriedkov s alkoholom.

Natočila 30 filmov, z toho jeden zostal nedokončený. Do pamäti divákov sa nezmazateľne zapísala ako zdanlivo hlúpa Lorelei v romantickej komédii Páni majú radšej blondínky (1953), ako krásna Sugar v slávnej snímke Niekto to rád horúce (1959), za ktorú získala Zlatý glóbus, alebo ako bývalá striptérka Roslyn vo filme Mustangy (1961), ktorý bol aj jej posledným.

Narodila sa ako Norma Jeane Mortensonová 1. júna 1926 v kalifornskom Los Angeles. Prežila veľmi nešťastné detstvo s psychicky labilnou matkou Gladys, svojho otca nikdy nepoznala. Niekoľko rokov strávila u svojich príbuzných, pestúnov a tiež v sirotinci. Za druhej svetovej vojny pracovala v továrni na padáky. Za jej objaviteľa sa považuje armádny fotograf David Connover, ktorý ju nafotil v kombinéze a vzápätí ponúkol ďalšiu spoluprácu.

Jej smrť zostáva záhadou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prelomovým sa pre Normu stal rok 1946, kedy podpísala zmluvu s filmovou spoločnosťou 20th Century Fox, odfarbila si vlasy na blond a zvolila si umelecké meno Marilyn Monroe. V 50. rokoch prerazila v Hollywoode s filmami Všetko o Eve alebo V osídlach noci. Výrazný úspech zaznamenala aj v modelingu, v roku 1953 zamávala všetkým mužom z obálky vtedy nového časopisu Playboy.

Nikdy nemala príliš šťastie v láske. Medzi jej milencov patril rad slávnych osobností vrátane amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho a jeho brata Roberta, filmového magnáta Howarda Hughesa alebo francúzskeho herca Yvesa Montanda. Vydatá bola celkom trikrát. Jej prvým manželom sa stal James Dougherty, ktorý sa s ňou oženil ako so šestnásťročnou počas druhej svetovej vojny v roku 1942. Bol to sobáš z rozumu, ktorý mal neplnoletú Normu Jeane uchrániť pred návratom do sirotinca. Dougherty však rád tvrdil, že sa brali z veľkej lásky, ktorá stroskotala na snoch jeho ženy o žiarivej kariére.

FOTO Posmrtné tajomstvo Marilyn Monroe po rokoch odhalené: Nemohol som uveriť vlastným očiam!

Prvé manželstvo budúcej Marilyn vydržalo iba štyri roky, počas ktorých Dougherty bojoval v Pacifiku a Číne. Po Doughertym boli jej manželmi slávny baseballový hráč Joe DiMaggio, s ktorým sa rozviedla po deviatich mesiacoch manželstva a spisovateľ Arthur Miller, ktorý kvôli nej opustil manželku a dve deti. Za svoj život Marilyn niekoľkokrát potratila.

Marilyn Monroe sa starala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Na sklonku svojej filmovej kariéry sa snažila zmeniť imidž povrchnej blondínky aj vymaniť z područia Hollywoodu. Založila vlastnú produkčnú spoločnosť Marilyn Monroe Productions, v ktorej produkcii vznikol film Princ a tanečnica (1957). Jej posledný film Mustangy, pre ňu napísal jej vtedajší manžel, dramatik Arthur Miller v snahe zachrániť manželstvo. Vtedy sa však už zdravotný stav "božskej" Marilyn zhoršoval. Chirurgicky jej odstránili žlčník, bojovala so závislosťou na barbiturátoch a trpela aj hyperglykémiou.

"Vo mne je veľa ľudí. Ide z nich na mňa hrôza," hovorievala Marilyn. Sama, opustená, sa rúcala do zúfalstva, zlyhala v práci a utiekala sa k práškom: "Kariéra je báječná vec, ale keď je v noci zima, človek sa k nej nemôže pritúliť." Celý svet obletela 5. augusta 1962 šokujúca správa. Slávnu Marilyn vo veku 36 rokov našli mŕtvu vo svojom kalifornskom dome. Podľa oficiálnej správy išlo "pravdepodobne o samovraždu". Jej koniec dodnes sprevádzajú pochybnosti. Nezvyčajne veľké množstvo liekov, nájdených v jej krvi, a nejasnosti pri vyšetrovaní podporovali početné sprisahanecké teórie o možnosti vraždy. Takisto pokusy o opätovné otvorenie vyšetrovania po dvadsiatich rokoch od jej smrti stroskotali.

Jej smrť zostáva záhadou:
Zobraziť galériu (4)

O pohnutom živote Marilyn bolo napísaných už vyše 100 kníh a túto filmovú hviezdu vnímali aj ako módnu ikonu. Jej štýl plný sex-appealu, ktorý podčiarkoval ženské krivky a zdôrazňoval štíhly pás, ovplyvňuje módny svet dodnes. Aj preto bola v niekoľkých anketách vyhlásená za najsexi herečku všetkých čias.

Viac o téme: Marilyn Monroe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu