Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Leteckú základňu Sliač priletia ukrajinské stíhacie lietadlá Suchoj Su-27!

Na Leteckú základňu Sliač priletia ukrajinské stíhacie lietadlá Suchoj Su-27! Zobraziť galériu (24)
Na Leteckú základňu Sliač priletia ukrajinské stíhacie lietadlá Suchoj Su-27! (Zdroj: PR)

Po troch rokoch opäť potvrdili účasť na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF ukrajinské vzdušné sily so stíhacími lietadlami Suchoj SU 27. Tieto veľmi žiadané stroje sa u nás v minulosti predstavili v rámci Medzinárodných leteckých dní SIAD v Bratislave a naposledy na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2013.

 „Je to už po druhý krát v histórii SIAF-u čo najprestížnejší letecký sviatok na Slovensku navštívia tieto unikátne stroje. Pri tejto príležitosti si spomínam aj na SIAF 2012, kde sa v premiére zúčastnil aj najaktuálnejší model stíhačky MiG 29. Priamo z Ruska vtedy priletel MiG 29M2. Som šťastný, že sa hlavnému programovému partnerovi, Ministerstvu obrany SR, podarilo zabezpečiť na SIAF 2016 účasť tak atraktívneho a žiadaného účastníka. Ťahákom tohtoročných Medzinárodných leteckých dní, okrem iného bude určite účasť Ukrajiny so stíhacími lietadlami Suchoj Su-27." hovorí riaditeľ Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016, Hubert Štoksa.

Okrem lietadiel Su-27, ktoré sa predstavia na letovej aj statickej ukážke, priletí aj AN-26, ktorá bude na statickej ukážke. 

Stíhačka je celosvetovo známa aj vďaka svojim manévrovacím schopnostiam a neobvyklým obratom – manéver Kobra a Zvon. Pri prvom začína rotáciou vzad o 120 stupňov. Lietadlo udržuje v dosiahnutej polohe výšku a pohybuje sa horizontálne vpred. Rýchlosť rýchlo poklesne a Su-27 potom vrhne svoju prednú časť smerom dopredu. Manéver Zvon začína vertikálnym stúpaním, na ktorého vrchole rýchlosť poklesne na 0 km/hod. Stroj sa pretočí dozadu, nechá klesnúť predok a počas akcelerácie sa pretočí okolo svojej osi.

Suchoj Su-27, v kóde NATO má pomenovanie Flanker, je sovietske jednomiestne dvojmotorové stíhacie lietadlo štvrtej generácie. Su-27 vzniklo ako reakcia na nový typ stíhačky vo výzbroji amerického letectva – F-15 Eagle.

Antonov AN-26, v kóde NATO „Curl", je sovietske dvojmotorové turbovrtuľové transportné lietadlo určené pre krátke a stredné trate. Konštrukčne vychádza z typu lietadla Antonov AN-24 s dôrazom na možnosti vojenského využitia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu