Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Filip našiel 3-tisícročný poklad ohromnej sumy na FOTO: Je to bomba, zhíkli archeológovia!

Poklad z Buštěhradu. Zobraziť galériu (3)
Poklad z Buštěhradu. (Zdroj: Středočeské muzeum/Aleš Hůlka)

BUŠTĚHRAD – Jeden z najväčších českých pokladov v zemi, paradoxne, neobjavil archeológ, ale mladý muž, ktorý sa vydal na prechádzku popri poli. Keď svoj nález ukázal odborníkom, boli vo vytržení. Artefakt podobnej hodnoty sa zaraďuje medzi archeologické nálezy storočia.

Nálezca menom Filip svoj objav ukázal archeológom v dobre viere, že pôjde o veľmi starý predmet. Netušil, aká bude bronzová váza z okolia Buštěhradu vzácna. „Ide o unikátny súbor nádob, prvý nález svojho druhu v Česku,“ vyjadril sa pre Rozhlas.cz Zdeněk Jirák, riaditeľ Archeologického ústavu a uznávaný český odborník na dobu bronzovú.

Školáci z Kežmarku sa chceli zahrať na archeológov: Našli vzácnosť z obdobia Ježiša Krista

Nálezca dostal za svoj objav štedrú odmenu, ktorá predstavuje desať percent zo sumy vzácnych predmetov – 92-tisíc korún (3 403 eur). „Je to veľmi významný nález. Takéto nálezy sa podaria možno raz za život archeológa. Poznáme niektoré typy nádob už zo starších nálezov, ale tie sú väčšinou z konca 19. storočia. Po celé 20. storočie sa takýto nález v Česku neobjavil,“ doplnil archeológ David Daněček. Po tom, ako amfory v Nemecku prejdú dôkladnou reštauráciou, budú vystavené aj verejne.

Poklad ležal v tejto jame. Zdroj: Facebook/Archeologie Středočeského muzea
Zobraziť galériu (3)
Poklad ležal v tejto jame. Zdroj: Facebook/Archeologie Středočeského muzea  (Zdroj: Facebook/Archeologie Středočeského muzea)

Zdroj: Středočeské muzeum/Aleš Hůlka
Zobraziť galériu (3)
Zdroj: Středočeské muzeum/Aleš Hůlka  (Zdroj: Středočeské muzeum/Aleš Hůlka)

Viac o téme: PokladAmfora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu