Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šesť úžasných vedeckých faktov, o ktorých vás v škole neučili

(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - V škole sa učíme o mnohých zaujímavých vedeckých teóriách a faktoch, ako je napríklad Einsteinova teória relativity či periodická tabuľka. Niektoré veci sa ale sediac v školských laviciach nikdy nedozvieme a my vám ich teraz prezradíme.

Veda neučaruje každému a mnohých z nás priam nudí. No keby učitelia rozprávali o zaujímavostiach, o ktorých sa práve chystáte prečítať, možno by to bolo celkom inak. Zrejme nezmenia váš pohľad na svet, no určite zaujmú, pobavia a možno aj prekvapia. 

Voda dokáže zovrieť a zamrznúť v tom istom čase

Tomuto javu sa hovorí trojitý moment. Dochádza k nemu vtedy, keď teplota aj tlak dosiahnu ideálne hodnoty pre všetky tri skupenstvá, v ktorých voda existuje (tuhé, kvapalné a plynové), kedy je látka schopná koexistovať v termodynamickej rovnováhe. 

Vajce alebo medúza?

Rozbité vajce dokáže na povrchu zeme narobiť veľký neporiadok, no keď sa nachádza v 20-metrovej hĺbke v mori, je to už celkom iný príbeh. Tlak vonkajšieho prostredia je až 2,8-násobne vyšší než ten atmosférický, v dôsledku čoho drží vajco pokope. 

Dokazovanie Pytagorovej vety

Neverili ste, keď vám učiteľka hovorila, že a2 + b2 = c2? V skutočnosti sa dá pravdivosť Pytagorovej vety, ktorá popisuje vzťah medzi dĺžkami strán pravouhlého trojuholníka, veľmi jednoducho dokázať. Pomocou tekutiny. 

Čo sa stane, keď čierna diera pohltí hviezdu

V momente, keď je hviezda vcucnutá do čiernej diery, z nej vystrelí prúd plazmy, ktorá je široká niekoľko stoviek svetelných rokov.  

Formovanie tváre v maternici

Embryonálny vývoj je komplexný proces, ktorému vedci ešte len začínajú rozumieť. Jednou z vecí, ktorá sa im ale už podarila zmapovať, je to, ako sa plod v maternici formuje štruktúry, z ktorých sa neskôr stane ľudská tvár. 

Mačky vždy dopadnú na nohy

Ak doteraz rozmýšľate, ako je možné, že mačkám sa pri páde takmer nikdy nič nestane, máme pre vás vysvetlenie. Mačka totiž dokáže obe polovice svojho tela používať samostatne, nezávisle od tej druhej. Funguje to tak najmä pri rýchlej rotácii, keď padá na zem. 

Viac o téme: Veda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu