Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Psychológ prezradil tajomstvo 47-percentného orgazmu: Vzrušenie dosiahnete aj duševným trikom

Klinický psychológ Daniel Kotrč Zobraziť galériu (3)
Klinický psychológ Daniel Kotrč (Zdroj: archív DK)

ŽILINA – Majte sa radi a doprajte si čas na seba. Ak pociťujete v tejto hektickej dobe neustálu nespokojnosť, možno vám pomôže jednoduché cvičenie, ktorého vyvrcholením je 47-percentný orgazmus, ako s humorom opisuje žilinský psychológ Daniel Kotrč.

„Ráno rozmýšľame, čo nás ešte čaká a večer prehodnocujeme deň. To by bolo asi celkom normálne a zmysluplné. Ale nezriedka sa stáva, že aj keď sme s niekým, koho máme radi, prichádzajú nám na um výčitky z minulosti alebo obavy do budúcnosti a prítomnosť nám preteká pomedzi prsty. Zdá sa, že veľakrát nám robí problém ostať v prítomnosti a neutekať mimo nej,“ vysvetlil na úvod psychológ Daniel Kotrč z Ambulancie klinickej psychológie NEONYX v Žiline a poradil,  čo s tým môžeme urobiť.

Zrelaxujte, odstráňte stres i bolesť chrbta a krížov: Masírujte tie správne body

Existujú techniky mindfullness, ktoré odborník popisuje ako techniky plnej mysle. Človek sa pri nich zameriava na čas „tu a teraz“ a k tomu mu pomáha malé cvičenie, ktoré si môže urobiť s obmenami úplne každý.

Plnohodnotná relaxácia

„Vyberieme si dobrú čokoládu. Objavil som napríklad čokoládu so 47-percentným podielom kakaa a kúskami soli. Preto volám túto techniku 47-percentný orgazmus. Pohodlne sa usadíme. Odlomíme si kúsok, ktorý si vložíme do úst a privrieme si oči. Zmenšíme tak mieru rušivosti okolia. A poznávame tento kúsok čokolády so snahou čo najviac predĺžiť čas, kým sa stratí v žalúdku. Vnímame povrch čokolády, jej chuť, ktorá sa v tomto prípade mení z intenzívnej chuti čokolády smerom k extravagancii kúskov soli v nej. Celé cvičenie bežne trvá asi 3 minútky. A zrazu môžeme zistiť, že sme nezhltli celú čokoládu bez pocítenia jej chuti, dotyku s našimi chuťovými pohárikmi, s našou mysľou. Môžeme objaviť nové chute života,“ radí psychológ.

Psychológ prezradil tajomstvo 47-percentného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Opísané cvičenie má podľa odborníka mnoho variácií. Môžeme ho napĺňať pri obedovaní, ale aj s bobuľou hrozna, či pri plávaní. Cvičenie nemusí byť zamerané iba na naše vnútorné prežívanie. Môžete sa pozastaviť „tu a teraz“ aj pri vnímaní okolia. Môžete skúsiť aspoň jednu minútu po ceste z práce vnímať okolie, farby, zvuky a dokonca i vône. „A život sa môže stávať zmysluplnejším. Máme silu tak spomaliť rýchlosť toho, v čom žijeme. Vlastnými silami v živote neprehliadať aj pekné a zaujímavé veci, ktoré sa okolo nás dejú. Len ich možno často nevnímame,“ povedal na záver psychológ.

Psychológ prezradil tajomstvo 47-percentného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: PsychológDaniel KotrčRelaxácieRelaxačné cvičenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu