Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ak vám toto VIDEO spôsobí potešenie, ste jedineční: Viete dosiahnuť orgazmus mozgu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: insidershealth.com)

PARÍž - Za podivnú skratkou ASMR sa skrýva zvláštny jav: radosť a uvoľnenie spôsobené spravidla zvukom. Na internete sú videá s praskaním, hučaním, šelestením a ďalšími zvukmi stále častejšie. Ide o jav, ktorý vedci stále nedokážu vysvetliť. Hovorí sa tomu braingasm či "orgazmus mozgu". Pre niektorých ľudí to sú nepríjemné zvuky, ktoré vyvolávajú nervozitu.

Lekár, ktorý hľadá dlhovekosť: Supergény má len malé percento Slovákov

U osôb s ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response čiže samostatná zmyslovo-meridiánová reakcia), spôsobuje šušťanie pri rozbaľovaní cukríka, klepanie drevenou lyžicou alebo praskot kefy na vlasy mimoriadnu radosť a hlboké uvoľnenie.

V dokumentárnom filme venovanom tomuto javu z minulého roka vysvetľuje mladý muž: "Ako dieťa som žiadal svojich kamarátov, aby ma šteklili prstami v podpazuší. Navodilo to vo mne príjemné chvenie. ASMR je niečo podobné, ale deje sa v mozgu. Je to akási vlna, ktorá sa šíri po chrbte smerom nahor ku krku," hovorí na serveri Youtube Maxence.

Je ťažké neprirovnávať tento intenzívny zmyslový vnem k sexuálnemu potešeniu. "Nevyvoláva však podráždenie, ale naopak pokoj. Úplne sa pri tom uvoľníte, cítite sa skvele," zveruje sa Parížan Flo. Možno teda pripodobňovať ASMR k akejsi forme hypnózy alebo meditácie pri plnom vedomí? "Nie tak celkom," usudzuje Flo.

Aby sme mohli meditovať, musíme sa na to pripravovať, taký stav neprichádza ľahko. Hypnóza zasa vyžaduje, aby sme sa podriadili príkazom hypnotizéra. Na rozdiel od týchto techník nevyžaduje ASMR žiadne úsilie, žiadnu kontrolu, ale skôr celkové uvoľnenie. Prichádza, bez toho aby sme to čakali, píše francúzsky denník Le Figaro.

Osoby s ASMR poznajú často tento jav už od detstva, len ho vtedy nedokázali pomenovať. "Ako malý som pociťoval veľkú radosť pri škrípaní kriedy na tabuľu alebo pri šušťaní papiera. Keď som narazil na prvé video s ASMR, bola som veľmi prekvapený, že zďaleka nie som sám," vysvetľuje Maxence.

Osoby s ASMR sa teraz vzájomne poznajú a vytvárajú zomknutú komunitu. Na Youtube si vymieňajú svoje skúsenosti a tisíce z nich tu počúvajú najrôznejšie škrabanie a ďalšie zvuky.

ASMR ale naďalej zostáva javom s nevysvetleným mechanizmami. Sami vedci nedokážu preukázať vzťah medzi zvukom a vznikom pocitov nesmiernej radosti, ako ich popisujú osoby s ASMR. Momentálne sa obmedzujú na to, že zdôrazňujú súvislosť medzi zvukmi a nervovými a mozgovými spojmi.

Mnohí z komunity idú ešte ďalej a hovoria o možnom uvoľňovaní hormónu šťastia serotonínu a hormónu lásky oxytocínu. "Mechanizmy, ktoré stimulujú ASMR u jednotlivcov, môžu byť aktivované rovnakými biologickými mechanizmami, aké pôsobia pri sociálnej interakcii. ASMR podnecuje rovnaké funkcie, ako keď niekto niekoho rozmaznáva alebo sa k nemu láskavo prihovára. Vyvoláva to rovnaké pocity uspokojenia, relaxácie a bezpečia," môžeme čítať na internetových stránkach ASMR University.

Veda síce nedokáže plne vysvetliť mechanizmy pôsobiace pri ASMR, ale obhajcovia ASMR uisťujú: "Nie každý je takto citlivý, ale tí, ktorí sa zle uvoľňujú, trpia úzkosťami alebo nespavosťou, môžu nájsť v tejto praxi skutočnú oporu. Ak z tejto praxe urobíte rituál a budete napríklad každý večer počúvať nejaké video, môže to byť ozdravnou pauzou v každodennom stresujúcom živote," uvádza sa na stránkach ASMR University.

Viac o téme: BraingasmOrgazmus mozguASMR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu