Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvá veľká predpoveď počasia na leto: Meteorológovia veštia Slovensku peklo!

Toto leto bude zrejme na tropické aj u nás. Zobraziť galériu (2)
Toto leto bude zrejme na tropické aj u nás. (Zdroj: Twitter/Accuweather)

WASHINGTON - Aké bude v lete počasie? Meteorológovia to už tušia, ale nejasajú nadšením. Pre niektoré oblasti Európy bude totiž počasie skazonosné. Pozrite sa, ako si leto budú užívať tí Slováci, ktorí budú prázdninovať či dovolenkovať doma.

Podľa prognózy meteorológov z Accuweather.com bude cez leto juh Európy bojovať s návalmi tepla. Taliani a Chorváti môžu mať tento rok výrazný problém so suchom, ktorého neblahým dôsledkom budú poľnohospodárske straty a hroziace požiare. Podľa meteorológa Alana Repperta by mohlo mať teplo v južnej časti Balkánskeho polostrova za následok lokálne najteplejšie leto za posledné roky.

Martin uvidel z okna božský výjav nad Slovenskom: FOTO farebnej svätožiary nad mestom

Rekordné teplo zasiahne aj Rumunsko, Moldavsko, Maďarsko a aj Slovensko, ktorého juh a východ môže prežívať krušné chvíle. Teploty vystrelia na najvyššie hodnoty už v júli a zvýšené riziko sucha spojeného s požiarmi a silnými búrkami bude pretrvávať až do augusta. Meteorológovia zároveň upozorňujú, že tento rok prinesie neznesiteľne vysoké vlny horúčav, pri ktorých hrozia kolapsy z tepla.

Prvá veľká predpoveď počasia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Západ a sever Európy potrápia dažde

Na západe Európy bude situácia trocha iná. Odborníci Britániu varujú pred premenlivým počasím a intenzívnym dažďom, ktorý môže vyústiť až do záplav. Upozornenie sa týka najmä oblastí, ktoré už od zimy trápi zvýšená hladina tokov. Oblačnosť a časté zrážky budú rekordné teplo držať na uzde. Výnimkou nebudú ani silné búrky s krupobitím.

Búrkové mračná sa budú vznášať aj nad Škandináviou a pobaltskými štátmi a centrálnu Európu ochromia ťažké búrky. Časť Francúzska, Nemecka, Holandsko, Belgicko, Poľsko aj Česká republika budú musieť vzdorovať veterným smrštiam, krupobitiu a lokálne aj izolovaným tornádam. Súčasťou intenzívnych zrážok môžu byť bleskové záplavy.

Sever a západ Európy bude v lete trasou tranzitu studeného frontu, ktorý sa bude striedať s vlnami horúčav. Časté výkyvy počasia povedú k nevyspytateľným prejavom počasia. Dlhodobé horúčavy však meteorológovia zatiaľ neočakávajú.

Španielsku sa rekordy vyhnú

Na počasie s relatívne normálnymi teplotami sa môžu pripraviť Španieli a Portugalci, leto môže byť na Pyrenejskom polostrove dokonca o niečo chladnejšie ako vlani. Počas júla a augusta sa v regióne môžu, najmä popoludní a večer, objavovať búrky a sucho, s ktorým Španieli bojujú už dlhodobejšie sa v niektorých oblastiach vďaka daždivým epizódam dokonca zmierni.

 

...

Viac o téme: PredpoveďPrognózaLebo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu