Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci našli nevšedné riešenie: Záchrana Zeme pred vražednou apokalypsou zo Slnka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Vedci vyvinuli odvážny plán, ako zachrániť Zem pre ohnivou apokalypsou. Slnko, ktoré narastie o 10 percent každú miliardu rokov, sa bude aj naďalej rozširovať tak, že nakoniec začne zahrievať našu planétu do bodu, kedy sa stane neobývateľnou. Hoci sa tento okamih neočakáva približne ďalších 500 miliónov rokov, odborníci sa už pripravujú na nevyhnutné.

Vedci z prestížnej univerzity vyložili ľudstvu karty osudu: Budúcnosť môže byť horšia ako mor

V správe s názvom "Ako prežiť koniec sveta" astrofyzici Michael Hahn a Daniel Wolf Savin z Kolumbijskej univerzity uviedli, že najlepšou voľbou pre ľudstvo by mohlo byť vychýlenie Zeme z jej súčasnej obežnej dráhy v súlade s expanziou Slnka tak, že vždy budú mať tieto dva objekty medzi sebou rovnakú vzdialenosť. To by sa vraj dalo docieliť prostredníctvom umelého asteroidu vystreleného do vesmíru.

"Keby sme vypálili 100 km široký asteroid na eliptickú dráhu, ktorá prechádza blízko Zeme každých 5000 rokov, mohli by sme pomaly gravitačne odkloniť obežnú dráhu planéty do väčšej vzdialenosti od Slnka, za predpokladu, že by sme nezasiahli Zem," píše sa v správe. "Stratégie, ako je táto, by v zásade mohli udržať Zem v obývateľnej zóne, kým Slnko expanduje do červeného obra."

Vedci našli nevšedné riešenie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V súvislosti s týmto návrhom možno bezpečnejšie znie variant, že by bola vytvorená obria solárna plachta, ktorá by mala aspoň 20 x väčší priemer ako Zem a využívala by energiu zo Slnka na pomalé odsúvanie našej planéty smerom od rozpínajúcej sa hviezdy. Informoval portál express.co.uk.

Dvojica vedcov zároveň naznačuje, že našu myseľ by sme v budúcnosti mohli nahrať do počítačov a žiť ako roboti. Aj keď v tejto chvíli ešte nie sú odborné znalosti ľudstva v oblasti neurovied natoľko pokročilé, aby sme dokázali uskutočniť prvý krok, ten druhý vraj nemusí byť až taký vzdialený. "Nie je známy žiadny zásadný dôvod, prečo by sme nemohli vymeniť náš biologický hardvér za robotické náhrady," domnievajú sa astrofyzici.

Viac o téme: ZemSlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu