Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Potomkovia TOP nacistov prehovorili: Rodinné väzby s monštrami im takto zničili životy

Heinrich Himmler a Hermann Göring Zobraziť galériu (6)
Heinrich Himmler a Hermann Göring (Zdroj: profimedia.sk, SITA/AP)

LONDÝN - Praneter Hitlerovho zástupcu Hermanna Göringa, ktorý založil tajnú políciu gestapo a podieľal sa na organizovaní holokaustu, sa dala radšej sama sterilizovať, než by podstúpila riziko, že porodí "monštrum". Bettina Göringová (60), ktorá žije v Santa Fe v Novom Mexiku, je jednou z niekoľkých príbuzných slávnych nacistov, ktorí prehovorili, ako ich životy ovplyvnili tieto rodinné väzby.

Odkaz Slovenky odvlečenej do Osvienčimu: Stačí jediná vec a hrôzy vraždenia sa viac nezopakujú

"Nechala som sa sterilizovať ako 30-ročná. Bála som sa, že by som mohla priviesť na svet ďalšieho netvora, akým bol môj strýko. Som mu veľmi podobná - oči, lícne kosti, z profilu. Som mu podobnejšia než vlastná dcéra," povedala praneter Bettina pre dokumentárny film o zabudnutých deťoch Tretej ríše, ktorých rodičia a strýkovia boli zodpovední za niektoré z najhorších zverstiev v histórii.

Pod názvom "Moja rodina, nacisti a ja" ho uviedol nemecký televízny kanál MDR. Skompletizovať program o deťoch popredných nacistov trvalo tri roky. Pre tých, ktorí sa ho zúčastnili, to bolo prvýkrát, kedy verejne prehovorili o svojej hanbe a o živote so spomienkami na kriminálnu minulosť svojich rodinných príslušníkov.

Bettinin prastrýko Herman Göring bol v Norimberskom procese v roku 1946 spolu s ďalšími jedenástimi vysoko postavenými nacistami za svoje zločiny odsúdený na trest smrti. Popravy obesením mali byť vykonané v noci na 16. augusta 1946. Göring slučke unikol. 15. augusta o 22:44, vo svojej cele spáchal samovraždu.

Herman Göring
Zobraziť galériu (6)
Herman Göring  (Zdroj: profimedia.sk)

 

Katrin Himmlerová, praneter šéfa SS Heinricha Himmlera, ktorý mal na starosti riešenie židovskej otázky, sa vydala za izraelského Žida. "Neverím, že som zdedila jeho "zlo". Ale žijem s jeho menom. Keď som mala 11 rokov v Nemecku vysielali televízny seriál Holokaust. Sedela som pri stole a plakala, pretože sa v ňom priezvisko Himmler opakovalo znova a znova. Uvedomujem si, že to bol najhorší masový vrah modernej doby. Ale ja za to nenesiem zodpovednosť," uviedla Katrin.

Heinrich Himmler s Adolfom Hitlerom.
Zobraziť galériu (6)
Heinrich Himmler s Adolfom Hitlerom.  (Zdroj: SITA)

Ďalšou účastníčkou je Monika Hertwigová, dcéra veliteľa tábora smrti Amona Götha. Jeho postavu si vo filme Schindlerov zoznam zahral Ralph Fiennes ako nemilosrdný kat, ktorý strieľal väzňov z balkóna svojho domu v areáli zo "športového" rozmaru. V dokumente sa objavil aj Niklas Frank, syn Hansa Franka, Hitlerovho brutálneho guvernéra okupovaného Poľska, ktorý bol priamo zodpovedný za program vyhladzovacích táborov, ktorý pripravil o život šesť miliónov Židov. Franka po vojne obesili spojenci.

Režisér Chanoch Zeev vysvetlil, že našiel "fascinujúcu podobnosť" medzi emóciami tých, ktorí sú príbuznými páchateľov holokaustu a tých, ktorí ho prežili. "Obe skupiny prežívajú holokaust denno-denne, neschopné pohnúť sa so svojím životom vpred," dodal.

Hans Frank (v strede) v roku 1946.
Zobraziť galériu (6)
Hans Frank (v strede) v roku 1946.  (Zdroj: wikimedia/trumanlibrary.org)

Niklas Frank si pamätá, ako sa jeho otec smial na trýznených väzňoch. "Sníva sa mi o hromadách mŕtvol v táboroch: Moja vlasť sa nikdy nezbaví tejto histórie. Je to príbeh bez konca," hovorí muž, ktorý prednáša o svojom neslávnom otcovi študentom v bývalom východnom Nemecku, v snahe, aby zabránil ich zablúdeniu k neonacizmu, ktorý sa zameriava na mladých, nezamestnaných a zúfalých. "Nikdy sa mi nepodarilo zbaviť sa týchto spomienok na neho. Žijem s hlbokou hanbou za to, čo urobil," prezradil.

Obetovali životy za iných: Nacisti brutálne zavraždili rodičov aj deti, žena pri masakre porodila

Monika Hertwigová len ťažko prijíma všetky negatíva o svojom otcovi. Ako veliteľa tábora Płaszów ho obesili v roku 1946 za vraždu desiatok tisíc ľudí, 500 z nich malo zomrieť jeho vlastnými rukami. "Rád strieľal ženy s deťmi v náručí z balkóna svojho domu, aby zistil, či jedna guľka môže zabiť dvoch ľudí," povedala. "Ako sa dá oddeliť vrah od otca? Koľko z toho vraha je vo mne? To sú veci, ktoré ma trápia," premýšľa dcéra Amona Götha.

Zatknutý Amon Göth.
Zobraziť galériu (6)
Zatknutý Amon Göth.  (Zdroj: wikipedia, bbc)

V dokumente prehovorili aj Martin Bormann junior, syn Hitlerovho zástupcu, ktorý je teraz kňazom v Nemecku; syn Rudolfa Hessa či Ricardo Eichmann, syn Adolfa Eichmanna, ktorý organizoval prevoz šiestich miliónov Židov do vyhladzovacích táborov. Informoval portál dailymail.co.uk.

Adolf Eichmann
Zobraziť galériu (6)
Adolf Eichmann  (Zdroj: collections.yadvashem.org, Wikipedia)

Viac o téme: Hermann GöringHeinrich HimmlerHans FrankAmon Göth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu