Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci z prestížnej univerzity vyložili ľudstvu karty osudu: Budúcnosť môže byť horšia ako mor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Dokáže veda predpovedať, ktorá katastrofa zničí ľudstvo? Vedci z Oxfordskej univerzity si myslia, že áno. Vytvorili zoznam najväčších rizík, ktoré by mohli zahubiť veľkú časť populácie už zajtra. Hrozby sú o to horšie, že na ne nie sme pripravení.

V roku 1918 zabila španielska chrípka každého dvadsiateho človeka. Ľudstvo si však pamätá oveľa desivejšie epidémie – napríklad mor, ktorý opakovane vyčíňal niekoľko storočí. V šiestom storočí pripravil o život každého šiesteho človeka. Globálne katastrofické riziká, o ktorých vo svojej tohtoročnej analýze uvažovali oxfordskí vedci, majú potenciál vyhladiť minimálne desatinu svetovej populácie. Čo je horšie, pravdepodobnosť, že nastanú, sa stále zvyšuje.

Koniec sveta? Obyvatelia mestečka zažili chvíle paniky, obloha sa sfarbila na krvavo červeno

Najvážnejšou hrozbou budúcnosti je podľa odborníkov jadrová vojna a šírenie nukleárnych zbraní by mali politici na čele veľmocí zastaviť. Druhú vážnu hrozbu predstavujú choroby. Kým v minulosti to boli nákazy prírodného pôvodu, dnes sa môžeme obávať šírenia umelých pandémií, ktoré má na svedomí ľudské konanie. V dlhodobom časovom horizonte nás môžu zahubiť aj klimatické zmeny, ak sa nezníži množstvo emisií v atmosfére a permanentné znečisťovanie planéty. Ďalšie hrozby, ktoré má na svedomí človek, plynú z geoinžinierstva, syntetickej biológie a rozvoja umelej inteligencie.

Ničnerobenie nás nezachráni

Medzi exogénne, nezávislé na ľuďoch a relatívne predvídateľné, patria sopečné erupcie, pády asteroidov alebo kométy, ktoré by sa mohli zraziť so Zemou. Práve preto by sme mali venovať väčšiu pozornosť alternatívnym zdrojom potravy, ktoré by nám v takom prípade pomohli zotaviť sa z krízy, upozorňujú experti.

Mali by sme rátať s tým, že katastrofa môže udrieť ktorýkoľvek deň bez toho, aby sme na ňu boli pripravení. Odborníci však dodali, aby sme neupadali do beznádeje a paniky, ale hľadali riešenia. Preto by sme mali podniknúť kroky nielen na individuálnej, ale na globálnej úrovni čím skôr. Ničnerobenie nie je riešením, lebo každá jedna z hrozieb dokáže zmeniť náš svet na nepoznanie.

Vedci z prestížnej univerzity
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: ApokalypsaBudúcnosť ľudstsva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu