Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odvážna černoška zablokovala tristo neonacistov: FOTO, ktoré urobilo dojem na celý svet

Fotografia so silnou výpoveďou Zobraziť galériu (2)
Fotografia so silnou výpoveďou (Zdroj: SITA/AP)

ŠTOKHOLM - Fotografia Švédky Tess Asplundovej sa na sociálnych sieťach stala symbolom odporu proti extrémizmu. Ženu s tmavou pleťou fotograf David Lagerlöf zachytil v okamihu, keď sa so vztýčenou päsťou postavila do cesty pochodu neonacistov.

"Bola to päsť Nelsona Mandelu," vysvetlila švédskym médiám 42-ročná aktivistka. Vztýčená päsť symbolizujúca odhodlanie v boji proti apartheidu, teda rasovej segregácii v Juhoafrickej republike, sa stala symbolom nositeľa Nobelovej ceny za mier. 

Odvážna černoška zablokovala tristo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mandelov boj je vraj pre Asplundovú zdrojom veľkej inšpirácie. Jej fotografia sa v posledných dňoch stala vo Švédsku hitom sociálnych sietí a s symbolom odporu proti silnejúcemu pravicovému extrémizmu. Snímka vznikla 1. mája počas pochodu asi troch stoviek členov extrémistického nordického hnutia odporu v meste Borlände, asi 200 kilometrov severozápadne od Štokholmu. Scéna trvala len niekoľko sekúnd, než polícia Tess odviedla preč. Veľkým záujmom, ktorý záber vyvolal, je žena prekvapená. Dúfa však, že inšpiruje ďalších ľudí, aby pozdvihli hlas proti rasizmu. 

Odvážna černoška zablokovala tristo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Fotku mnohí užívatelia sociálnych sietí prirovnávajú k inej slávnej fotografii odvážnej ženy. Fotograf Hans Runesson na nej v roku 1985 zachytil vo Växjo 38-ročnú Danutu Danielssonovú, ktorá sa práve chystá taškou udrieť neonacistu. Jej matka, ktorá pochádzala z rodiny poľských Židov, bola počas druhej svetovej vojny v koncentrančnom tábore. 

Rozsiahly zásah voči extrémistom: Neonacisti dostali v Nemecku STOP

Švédsko sa okrem Nemecka stalo minulý rok jedným z hlavných cieľov migrantov smerujúcich do Európy z Blízkeho Východu a Afriky. V krajine začala v reakcii na to narastať podpora protiimigračných zoskupení. Pravicovo populistická strana Švédski demokrati je treťou najsilnejšou stranou v tamojšom parlamente. 

Viac o téme: RasizmusNeonacistiExtrémizmusŠvédsko Tess asplund
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu