Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Študentka (22) chce ukazovať toľko kože, koľko chce: Takto sa odfotila v škole so spolužiakmi

Jeden bez trička, druhý v pršiplášti Zobraziť galériu (4)
Jeden bez trička, druhý v pršiplášti (Zdroj: bolander.for.me)

VÄXJÖ - Pamätáte si ešte na svoje školské fotografie? Všetky sú zrejme ako cez kopirák, umelé úsmevy a postoj ako podľa pravítka. Vo Švédsku to ale chodí inak, tam sa môžete fotiť hore bez. Nehanebný počin vzbudil búrlivú diskusiu o tom, kam až siaha sloboda jednotlivca či pomyselné práva žien.

Devätnásťročná Hanna Bolanderová vyvolala vášnivú debatu v rodnom Švédsku po tom, ako sa na spoločnej triednej fotografii nechala zvečniť hore bez. Argumentovala tým, že "chlapci to majú dovolené, tak prečo by to nemohli urobiť aj dievčatá". Pracovníci školy z jej rozhodnutia nadšení neboli, no nakoniec jej to umožnili, pretože rešpektujú jej práva. 

Študentka (22) chce ukazovať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: bolander.for.me)

"Spolužiaci prišli s nápadom, aby jedno z dievčat odhalilo svoje prsia, tak som sa ponúkla, že to budem ja. Vôbec to neľutujem, pretože si myslím, že keď sa chalani môžu fotiť hore bez, prečo by som to nemohla urobiť ja," povedala v rozhovore pre denník Expressen. 

Študentka (22) chce ukazovať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Hanna je feministka, ktorá je presvedčená o tom, že by mala mať právo odhaliť toľko kože ako opačné pohlavie. Dogmatizácia pŕs je podľa nej len akýsi výmysel dnešnej spoločnosti. Oceňuje preto, že aj napriek výhradám jej škola povolila zapózovať odhalená. 

Študentka (22) chce ukazovať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Reakcie na fotografiu boli rôzne. Bolanderovej rodina z nej tiež nebola nadšená, no Hannu vo všetkom čo robí, i tak plne podporuje. A rovnako aj zanietený fanúšik z Nórska, ktorý študentke napísal, že "keby to spravila jeho vnučka, bol by na ňu veľmi hrdý". Hanna bude pokračovať v boji za rovnoprávnosť oboch pohlaví, už ale nie odhaľovaním svojich pŕs. 

Viac o téme: ŠtudentkaPrsia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu