Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bosniansky archeológ hovorí o veľkom objave: Pyramídy v Európe väčšie, ako tie v Egypte?

Semir Osmanagić Zobraziť galériu (2)
Semir Osmanagić (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Známy archeológ Semir Osmanagić (55) za roky svojich výskumov urobil niekoľko zaujímavých a odvážnych prehlásení. Napríklad sa domnieva, že mayské krištáľové lebky boli vytvorené pomocou vyspelej technológie a že Mayovia sú potomkami mimozemšťanov. Najviac sa však preslávil tvrdením, že v jeho rodnej Bosne sa nachádza rad umelo vytvorených pyramíd, pričom niektoré z nich sú väčšie ako pôsobivé pamiatky v Egypte.

Amatérsky archeológ vyvolal senzáciu: V zemi sa ukrývala najčudnejšia lesná záhada na FOTO

Bosniansky Indiana Jones, ako Osmanagića prezývajú, v rozhovore pre The Straits Times povedal: "Sú to nielen prvé pyramídy v Európe, ale tiež najväčšie na svete. Je to šokujúce pre mnoho archeológov, pretože väčšina ľudí chce zachovať status quo, keď prídete s novými a pokrokovými myšlienkami."

O tomto objave prehovoril už v roku 2005, kedy bol pozvaný na návštevu pohoria Visocica v centrálnej Bosne a Hercegovine, kde sa nachádzajú ruiny pevnosti. Pri svojom príchode si okamžite všimol kopec, ktorý mal tvar pyramídy. Nakoniec prišiel k záveru, že ide len o jednu z piatich pyramíd v Bosne. "Pyramída Slnka" je vysoká až 220 metrov, pričom Veľká pyramída v Gíze dosahuje výšku iba 147 metrov.

Pyramída Slnka
Zobraziť galériu (2)
Pyramída Slnka  (Zdroj: profimedia.sk)

Osmanagić sa v roku 2006 vrátil na miesto spolu s expedíciou a výsledkom bolo tvrdenie, že tieto pyramídy sú prepojené sériou tunelov starších ako 34-tisíc rokov, čo sa stretlo so značnou nedôverou kvôli nedostatku dôkazov. Profesor archeológie na Bostonskej univerzite Curtis Runnels bol jedným z mnohých, ktorý sa pokúsil tieto vyjadrenia vyvrátiť.

"Na začiatku pravekých kultúr, vrátane dedinských poľnohospodárov z čias neolitu (pred 9-tisíc rokmi), a pred nimi kamenných lovcov a zberačov, neexistovala dostatočne veľká populácia, alebo organizované sociálne štruktúry, ktoré by umožnili vytvorenie pyramíd v takomto veľkom meradle. Pyramídové tvary ponúkajú najmenší odpor k silám a ide o bežné formy v prírode," vysvetlil Runnels.

Bosniansky archeológ hovorí o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Amar Karapus, kurátor v Národnom múzeu Bosny a Hercegoviny v Sarajeve, bol ešte ironickejší, keď pre smithsonian.com povedal: "Keď som prvýkrát čítal o pyramídach, myslel som, že je to veľmi smiešny vtip. Len som nemohol uveriť, že by mu niekto na svete mohol veriť." Avšak ani to nezastavilo Osmanagića, aby zašiel ešte ďalej a neprišiel s tým, že pyramídy, vrátane tých v Egypte, slúžili pred desaťtisíc rokmi ako vysielače a prijímače na komunikovanie medzi kontinentmi.

"Je pravda, že niektorí archeológovia v Egypte, Mexiku, Nemecku alebo USA nás dnes nechápu a pokúšajú sa nám vysmievať. Avšak o päťdesiat rokov sa ľudia budú smiať na dnešných klasických vedcoch a ich nedostatku znalostí," dodal Osmanagić pre Daily Star.

Viac o téme: ArcheológBosnaSemir OsmanagicPyramída Slnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu