Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlom vo výskume rakoviny, na ktorý sme dlho čakali: Nové lieky tu môžu byť už o pár rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Vedci hovoria o prielome v genetickom výskume rakoviny. Zistili totiž, čo je príčinou vzniku rakoviny prsníka. Ďalšou ťažkou úlohou, pred ktorou teraz stoja, je efektívna liečba a prevencia ochorenia.

Podľa novej štúdie uverejnenej v magazíne Nature ide o medicínsky míľnik, ktorý by mohol byť kľúčom k objaveniu vhodnej liečby a prevencie rakoviny. Vedci v rámci nového výskumu museli pochopiť, čo sa deje v našej DNA predtým, ako zdravé bunky začnú nebezpečne mutovať. Medzinárodný tím odborníkov preto zmapoval tri miliardy sekvencií nášho genetického kódu, aby zistil, ako súvisia s rakovinou prsníka u 560 žien. Podarilo sa im nájsť 93 sád génov, ktoré ak zmutujú, môžu byť príčinou nádorov.

Šokujúce zistenia o obľúbenom produkte záhradkárov: Ničiteľ burín spôsobuje rakovinu

Profesor Sir Mike Stratton z cambridského Sanger Institute uviedol, že ide o komplexný genetický pohľad na rakovinu prsníka. Zoznam, ktorý sa vedcom podarilo vytvoriť, teraz posunú univerzitám, farmaceutickým a biotechnologickým spoločnostiam, aby mohli začať s vývojom nových liekov. Cieľom nových terapeutík je boj proti zmutovaným génom a ich proteínom.

Vývoj nových liekov je za dverami

Stratton očakáva, že nové lieky budú k dispozícii už do desiatich rokov. „Rakovina je však zákerná a dokáže si nájsť spôsoby rezistencie k novým liečivám,“ povedal Stratton, ktorý je napriek tomu optimista.

Až 60 percent mutácií sa podľa odborníkov týka iba desiatich génov. Na druhom konci spektra sú veľmi vzácne mutácie, ktoré rakovinu vyvolávajú len výnimočne. Je teda nepravdepodobné, že vývoj terapeutík sa bude zameriavať na rakovinu s týmito zriedkavými genetickými spúšťačmi.

Vedecký tím identifikoval asi 12 typov škôd v DNA, ktoré spôsobujú mutácie v prsníku. Niektoré z nich sú spojené s rodinným nebezpečenstvom, iné sú stále nevysvetliteľné. Ako tieto škodlivé zmeny zastaviť, to zatiaľ vedci netušia. Dúfajú však, že výsledky výskumu by mohli pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny. „Je to krok k personalizovanej zdravotnej starostlivosti o pacienta s rakovinou,“ myslí si britská doktorka Emma Smithová. Ak budú mať vedci možnosť zanalyzovať a profilovať jednotlivé rakovinové genómy, identifikácia a liečba rakoviny prsníka môže byť v budúcnosti jednoduchšia.

Zlom vo výskume rakoviny,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

 

Viac o téme: Rakovina prsníkaGenetika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu